Index Vakbarát Hírportál

Felmérés: a magyarok 15 százaléka szerint Vlagyimir Putyin békepárti

2022. június 30., csütörtök 08:34

A magyarok 15 százaléka úgy véli, hogy Vlagyimir Putyin inkább békepárti, mint háborúpárti – többek közt ez derült ki a Nézőpont Intézet csütörtökön közzétett felméréséből.

Arról kérdezték meg a magyarokat egy közvélemény-kutatásban, hogy egy-egy vezetőt inkább békepártinak vagy inkább háborúpártinak tartanak-e. A leginkább békepártinak a válaszadók Ferenc pápát tartották: 83 százalékuk mondta ezt, miközben csak 3 százalék vélte háborúpártinak a katolikus egyházfőt (14 százalék nem tudott válaszolni).

A második leginkább békepártinak vélt vezető Orbán Viktor volt.

A magyar kormányfőről 78 százalék mondta ezt, miközben csak 8 százalék vélte háborúpártinak. A Nézőpont Intézet szerint a fideszes szavazók 91 százaléka, az ellenzékiek közül pedig 58 százalék vélte úgy, hogy a miniszterelnök a békét támogatja.

A Magyar Nemzet által publikált felmérésben a magyar politikusok között Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc szerepelt még, akiket 37-37 százalék tartott háborúpártinak, miközben előbbit 34, utóbbit 33 százalék vélte békepártinak (viszonylag sok, 29-30 százaléknyi válaszadó pedig nem tudott dönteni ebben a kérdésben).

Nem maradt ki a felmérésből Soros György sem.

A milliárdost a Fidesz hozta összefüggésbe nemrég a háború „elnyújtására” irányuló törekvésekkel. Orbán Viktor a június 10-én adott interjújában „háborús uszítónak” nevezte őt, vélhetően annak a beszédnek a nyomán, amelyben Soros György azt mondta, nincs esély arra, hogy tűzszünetet kössenek az oroszokkal, és Vlagyimir Putyint mielőbb le kell győzni. Néhány napja Kövér László is megismételte a miniszterelnök kijelentését. Vélhetően ez is szerepet játszhatott abban, hogy a válaszadók 42 százaléka úgy vélte, hogy Soros György háborúpárti, miközben csak 22 százalék gondolta őt inkább békepártinak.

A felmérésben a három meghatározó külföldi politikus (Joe Biden, Olaf Scholz, Emmanuel Macron) békepártiságáról is megkérdezték az embereket. A válaszadók 56 százaléka vélte úgy, hogy Biden a háborút pártolja, miközben csak nagyon kevés válaszadó (22 százalék) gondolta ennek ellenkezőjét. Macron esetében fordított volt az arány: 44 százalék gondolta békepártinak és 19 százalék háborúpártinak, miközben Scholzot 36 százalék béke-, 24 százaléka pedig háborúpártinak látta.

Végül a felmérésben szerepelt a két hadviselő ország elnöke, Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij is. A leginkább meglepő eredmény talán itt született, ugyanis

a válaszadók 15 százalék úgy látta, hogy Vlagyimir Putyin békepárti vezető.

Ezzel szemben pedig mindössze 69 százalék gondolta őt háborúpártinak, ami azt jelenti, hogy a válaszadók további 16 százaléka nem tudott dönteni ebben a kérdésben. Összességében tehát a válaszadók egyharmada nem volt meggyőződve arról, hogy a háborút elindító ország vezetője háborúpárti. 

Ami az ukrán elnököt illeti, Zelenszkijt a relatív többség szintén háborúpártinak látta: a válaszadók 49 százaléka így gondolta, miközben 32 százalékuk mondta azt, hogy az ukrán elnök szerintük inkább békepárti.

Az orosz–ukrán háború fejleményeit csütörtökön is percről percre közvetítjük itt. 

(Borítókép:  Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet tart egy sajtótájékoztatón 2022. június 29-én. Fotó: Contributor / Getty Images)

Rovatok