Index Vakbarát Hírportál

100 millió dollárnyi kriptovalutát loptak el egy hekkertámadás alatt

2022. június 30., csütörtök 14:07

Körülbelül 100 millió dollár értékben tulajdonítottak el hekkerek az amerikai Horizon Bridge nevű vállalattól.

A hekkertámadást június 23-án, múlt hét csütörtökön hajtották végre. A szakértők azóta alaposan megvizsgálták a történteket, és ennek alapján úgy vélik, hogy

az akció mögött észak-koreai hekkerek állhatnak. 

A mostani támadás jellege ugyanis nagyon hasonlít azokhoz a korábbi esetekhez, amelyeket szintén az észak-koreai hajtottak végre. Egyes szakértők szerint a Lazarus Group nevű hekkercsoport állhat az akció mögött, de ezt még nem sikerült megerősíteni.

Nem ez az első akciójuk, már 1 milliárd dollár felett járnak

A múlt heti támadás már a nyolcadik nagyobb akció volt az idén, amely mögött észak-koreai hekkerek állhatnak.

Ezeknél a támadásoknál összesen több mint 1 milliárd dollár értékben loptak kriptovalutát a koreai hekkerek.

Az eltulajdonított érték nagyságát jelzi az is, hogy a Chainalysis nevű vállalat szerint ez az összeg az idén eltulajdonított kriptovaluták összértékének 60 százalékát képezi.

Az Egyesült Államok szerint a Lazarus Group gyakorlatilag a koreai hírszerzés alárendeltségében dolgozik. Az utóbbi években több nemzetközi bank és online felhasználó ellen hajtottak végre akciókat, valamint hozzájuk kötődik annak a WannaCry ransomware-vírusnak a kifejlesztése is, amely 2017-ben az egész világon végigsöpört.

Arról, hogy miként lehet elkerülni, hogy valaki hekkertámadás, online visszaélés áldozata legyen, ebben a cikkünkben írtunk

Rovatok