Index Vakbarát Hírportál

Oroszország válaszlépéssel fenyeget egy uniós tagállamot

2022. június 30., csütörtök 09:27

Litvánia érvényt szerzett az uniós szankcióknak, és korlátozza az orosz exklávéba, a Kalinyingrádba irányuló teherforgalmat. Moszkva válaszul „súlyos következményekkel” fenyegette meg a vilniusi vezetést.

Ha valaki vonattal utazik Moszkvából Kalinyingrádba, három államhatáron – az oroszon, a beloruszon és a litvánon kell felmutatnia az útlevelét. Az orosz anyaországtól ugyanis Belarusz és Litvánia választja el a kalinyingrádi külterületet.

Vilnius nemrég megtiltotta azoknak az orosz vonatoknak az áthaladását, amelyek a szankciók következményeiként tiltott, Oroszországba nem exportálható termékeket szállítanak.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint ez az Oroszországgal szemben foganatosított uniós szankciók logikus és mindenekelőtt törvényes végrehajtása.

Orosz politikusok viszont a kalinyingrádi régió lakosságával szembeni ellenséges blokádként értelmezik Litvánia lépését. Azzal vádolják az uniós tagországot, hogy megsérti a teherszállításra vonatkozó nemzetközi szabályokat, sőt az emberi jogokat is.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, aki a múlt héten Kalinyingrádba utazott, hogy a térség kormányzójával megvitassa a kialakult helyzetet, harciasan kijelentette: Moszkva hamarosan válaszolni fog a blokádra, és Litvánia lakói meg fogják érezni az ellenlépések hatását.

A litván tilalom a többi között szénnel, fémmel, cementtel, fával és más építőanyagokkal megrakott tehervonatokra terjed ki

sorolta fel a Deutsche Welle. Ez csupa olyan termék, amelyeket az unió szankciókkal sújtott Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborújára válaszul, és amelyeket Oroszország nem importálhat az EU-ból.

Kalinyingrád kormányzója szerint a tilalom a Kalinyingrádba szállított áruk akár felére is kiterjedhet, ugyanakkor Anton Alihanov megjegyezte, hogy a térség kompállománya képes megbirkózni a megnövekedett rakománymennyiséggel.

A kőolajtermékek szállítása Litvánián keresztül nem állt le. A korlátozások az olajtranzitot augusztus 10-ig nem érintik.

Moszkvai fenyegetések

Patrusevhez hasonlóan Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője is azzal is fenyegetőzött, hogy Oroszország fenntartja a jogot „nemzeti érdekeinek megvédésére”, ha az elkövetkező napokban nem áll helyre maradéktalanul a teherforgalom.

Sem Patrusev, sem Zakharova nem részletezte az orosz válaszlépéseket.

Az Európai Unió külügyi vezetője, Josep Borell leszögezte, hogy Litvániának semmilyen felelőssége sincs az ügyben, mivel a közösség által hozott szankciós intézkedéseket hajtották végre.

Litvániában értetlenséggel fogadták a részleges tranzittilalom orosz bírálatát.

Minden uniós országnak kötelessége mindent megtenni az uniós szankciók végrehajtása érdekében – hangoztatja a vilniusi egyetem professzora. Gintautas Bartkus szerint az átmenő forgalom korlátozása nem jelenti a kalinyingrádi régió blokádját, mert nem minden tehervonatot akadályoznak meg a tranzitban, az utasforgalom pedig akadálymentes.

Ugyanakkor elismerte, hogy

a szankciókat épp azért vetik ki, hogy a szankcionált ország minél több hátrányos következménnyel szembesüljön.

Érzékeny átmenő forgalom

Saját céljaira használja ki a részleges tranzittilalmat – ezzel vádolja Moszkvát a litván fővárosban, Vilniusban működő Kelet-európai Tanulmányok Központjának politológusa.

„Az orosz fél tisztában volt azzal, hogy a szankciók korlátozni fogják a tranzitot, és ezt most fegyverként használja az információs háborúban” – mondta Linas Kojala, miközben elismerte, hogy a tranzitkérdés mindkét fél számára nagyon érzékeny kérdés.

Az átmenő forgalomról már akkor komoly viták folytak, amikor Litvánia csatlakozott az EU-hoz. A mostani éles kritikát Kojala szerint az váltotta ki, hogy Moszkva a helyzet kapcsán demonstrálja: „az EU alapvetően ellenséges Oroszországgal szemben”. A politológus szerint az uniónak a maga részéről világossá kell tennie, hogy Litvánia nem egyoldalúan intézkedett.

A Litvánia és Lengyelország közé beékelődött kalinyingrádi külterület stratégiai szempontból kulcsfontosságú.

A hónap elején egy orosz képviselő olyan törvényjavaslatot terjesztett az orosz parlament, a Duma elé, amely indítványozza, hogy vonják vissza Litvánia függetlenségének elismerését.

A kezdeményezés akár előjele is lehet annak, hogy Oroszország területi éhsége nem csillapodik. Washington nyomban jelezte, hogy haladéktalanul közbelépne, ha Litvániát támadás érné.

Kalinyingrádot, a korábban Németországhoz tartozó Königsberget még a II. világháború után szerezte meg a Szovjetunió. Geostratégiai jelentőségét kihasználva Moszkva jelentős haderőt állomásoztat a területen. Tengeri kikötője kulcsfontosságú az orosz flotta számára.

A térség Moszkva nyugati előőrse és az Iszkander mobil ballisztikus rakétarendszerrel felszerelt orosz erők állomásoznak ott. Nem is kevesen: az ott élő egymillió lakos egyötöde orosz katona.

Oroszország már május elején nukleáris rakétákkal szimulált támadásokat a Kalinyingrád melletti katonai támaszpontjain. Az orosz védelmi minisztérium szerint mintegy száz katona gyakorolta a nukleáris készlet „elektronikus indítását”.

(Borítókép: Litvánia nem engedi át a területén a szankcionált árukat szállító orosz vonatokat. Fotó: Vitaly Nevar / Reuters)

Rovatok