Index Vakbarát Hírportál

Négy magyar kutatót díjaztak a világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézetében

2022. július 1., péntek 21:55

A világ legnagyobb részecskefizikai kutatóintézete, a genfi székhelyű CERN az idén négy magyar kutatót díjazott az elmúlt években, évtizedekben végzett, a CMS-detektorhoz kötődő munkája elismeréseként – tájékoztatta a debreceni ELKH Atommagkutató Intézet (ATOMKI) pénteken az MTI-t.

Közleményük szerint az Atommagkutató Intézet (ATOMKI) két munkatársa, Béni Noémi és Szillási Zoltán részesült díjazásban tudománynépszerűsítő munkájáért: a világszinten ismertté vált CMS virtuális látogatás létrehozásáért és működtetéséért. Emellett elismerést vehetett át a francia származású, jelenleg szintén az ATOMKI kötelékébe tartozó Daniel François Teyssier is, aki a kísérletekben végzett koordinációs munkáért felelt.

Bencze György, a Wigner Fizikai Kutatóközpont nyugalmazott kutatója CMS-életműdíjat kapott sok évtizedes fáradhatatlan és odaadó kutató-fejlesztő tevékenységéért. 

A CERN-en belül az Atommagkutató Intézetben dolgozó Béni Noémi és Szillási Zoltán több mint 10 éve tagja a CMS (Compact Muon Solenoid) detektorrendszer csapatának. Mivel széles körű kutató- és fejlesztőmunkájuk e berendezés körül forog, kívül-belül ismerik a CMS-detektort, amely a Nagy Hadronütköztető egyik ütköztetési pontján végbemenő részecskefizikai jelenségek megfigyelésére épült, és 2003 óta üzemel.

A detektor fogad látogatócsoportokat, de az itteni munkába és környezetbe csak kevesen nyerhetnek ily módon betekintést. Mint írják, a díjakat június 29-én ünnepélyes keretek között adták át a CERN-ben.

Rovatok