Index Vakbarát Hírportál

Újra bevezethetik a halálbüntetést Törökországban

2022. július 1., péntek 16:00

Recep Tayyip Erdoğan török elnök pénteki bejelentése szerint visszavezethetik a halálbüntetést Törökországban, ha a parlament is megszavazza.

Amennyiben a parlament megszavazza, a török elnök készen áll arra, hogy jóváhagyja a halálbüntetés újbóli bevezetését Törökországban – számolt be Recep Tayyip Erdoğan török elnök nyilatkozatáról az NTV török televíziós hírcsatorna pénteken.

A török igazságügyi miniszter, Bekir Bozdağ múlt hétvégén jelentette be, hogy Törökország fontolóra veszi a halálbüntetés 2004-es megszüntetésének visszavonását. Ezt megelőzően maga Erdoğan vetette fel a témát, az erdőtüzek és a velük kapcsolatos gyújtogatások nyomán.

Amennyiben szükség van rá, napirendre kell venni és meg kell vitatni a halálbüntetésről szóló kérdést. Meglátjuk, mi sül ki belőle

– idézte a televízió az elnököt.

Az Erdoğan pártjával közösen kormányzó Nemzeti Mozgalom Pártjának (MHP) elnöke egyetértett az elnök felvetésével, és hozzátette, hogy a büntetésnek a terrorizmusra, a nemi erőszakra és a nők meggyilkolására is ki kellene terjednie.

A török elnök hangsúlyozta, hogy „ha az igazságügyi minisztérium munkája eredményeként a parlament a büntetést támogató döntést hoz”, ő jóvá fogja hagyni – írta az MTI.

(Borítókép: Recep Tayyip Erdoğan. Fotó:Gabriel Bouys / AFP)

Rovatok