Index Vakbarát Hírportál

Veszélyben a Machu Picchu, bármikor lángra kaphat a körülötte lévő erdő

2022. július 2., szombat 06:47

Húsz hektáron égett az erdő a perui Machu Picchu közelében. A nehezen megközelíthető terület körülményei megnehezítették a tűzoltási munkálatokat. 90 százalékban sikerült eloltani a tüzet, viszont bármikor újra lángra kaphatnak a fák az erős szél hatására.

A perui tűzoltók megfékezték a Machu Picchu inka romváros közelében keletkezett erdőtüzet, miután három napon át küzdöttek a lángokkal, amelyek azzal fenyegettek, hogy elzárják a világ egyik leghíresebb régészeti helyszínét. 

Csütörtökre a tüzet 90 százalékban eloltották, bár a tűzoltók továbbra is készenlétben állnak, mert az erős szél miatt a lángok újra felcsaphatnak a magasan az Andok hegyei között fekvő ősi város közelében.

A perui tűzoltók küzdöttek a Machu Picchu inka romjainak közelében keletkezett erdőtűz megfékezéséért – írja a Guardian. A lángok azzal fenyegetnek, hogy megközelítik az Andok hegységben található ősi várost. A tüzet, amely Vatikánváros területének felét kitenné, kedden indították a gazdák, akik a vetés előkészítése céljából füvet és törmeléket égettek.

„Szerdáig mintegy 20 hektárnyi területre kiterjedt a tűz” – közölte a közeli Cusco város polgármestere.

Veszélyben a világ 7 csodájának egyike 

A tűz távoli fekvése megnehezítette a tűzoltók munkáját.

Már három napja harcolunk az erdőtűz ellen, és nem sikerült teljesen ellenőrzés alá vonni, mivel a terület eléggé megközelíthetetlen

– mondta Roberto Abarca, a cuscói kockázatkezelési és biztonsági hivatal igazgatója.

A Machu Picchut, a hegy tetején álló kőépületek komplexumát több mint 500 évvel ezelőtt az inkák építették, akik birodalma magában foglalta  Dél-Amerika nagy területét a mai Dél-Ecuadortól Chile középső részéig. A lélegzetelállító romokat, amelyek a környező Cusco régiót Peru első számú turisztikai célpontjává tették, a világ új hét csodájának egyikeként tartják számon.

Rovatok