Index Vakbarát Hírportál

Vége: nincs több buli az Airbnb-lakásokban

2022. július 3., vasárnap 07:30

Az Airbnb végleg betiltotta a platformján hirdetett otthonokban megrendezett bulikat és rendezvényeket. A világjárvány idején hozott átmeneti intézkedés ugyanis népszerűnek bizonyult a házigazdák körében.

„Alapvető közösségi politikává fejlődött, hogy támogassuk a bérbe adó házigazdáinkat és szomszédaikat” – közölte a San Franciscó-i székhelyű vállalat.

Az Airbnb 2019-ben betiltotta a közösségi médiában hirdetett „nyílt, meghívásos” összejöveteleket, valamint a „krónikus” partyházakat, amelyek folyamatosan zavarták a szomszédokat. Egy évvel később vezette be az egy kiadott helyszín 16 fős létszámkorlátját, ezt az intézkedést azonban a bulitilalom véglegesítésével feloldották – írta a New York Times.

A szabályokat megszegő ügyfelek következményekkel szembesülhetnek. Felfüggeszthetik, sőt végleg kitilthatják őket a platformról.

Tavaly több mint 6600 felhasználó hozzáférését függesztették fel a partitilalom megsértése miatt.

Az Airbnb-szolgáltatás révén lefoglalt házakban zajló, zajos bulizásokról szóló panaszok éveken át szaporodtak. Erre válaszul 2020 augusztusában átmenetileg betiltották a rendezvényeket.

Akkoriban a bérlők arra használták az Airbnb-t, hogy csoportokban gyűljenek össze a kiadó otthonokban, miután az éttermek és bárok a járványügyi korlátozások miatt bezártak.

Az ideiglenes tilalom bevezetése óta 44 százalékkal csökkent a partikkal kapcsolatos panaszok száma az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte az Airbnb.

A cég kritikusai azonban megjegyezték, a bejelentések száma akkor mérséklődött, amikor a járvány első hónapjai után enyhültek a vendéglátóhelyeken és más helyszíneken tartott összejövetelekre vonatkozó korlátozások szabályai.

„A tilalmat jól fogadta a közösségünk, és pozitív visszajelzést kaptunk a cégvezetéstől” – közölte a vállalat.

A bulikon nem csak a koronavírus volt az egyetlen biztonsági kockázat. Az Egyesült Államokban és Kanadában 2020 márciusa és októbere között legalább 27 lövöldözés kapcsolódott Airbnb-bérleményekhez.

A partik a szomszédok számára is zavaróak voltak. Az Airbnb már tavalyelőtt elindította – köztük Magyarországon is – a Neighborhood Support Line nevű, éjjel-nappal hívható forródrótot, amelyen az ébren tartott szomszédok panaszt tehettek a cégnél.

A lakóházakat nem rendezvényhelyszínnek tervezték

Texasban egyenesen szövetségbe tömörültek a rövid távú bérbeadások korlátozásán serénykedő, károsult szomszédok, akiket aggaszt, hogy az Airbnb feloldotta a 16 fős létszámkorlátot. A szemét, a zaj és a parkolás gondot okoz, amikor a szokásosnál több ember tartózkodik egy lakónegyedben.

A lakóházakat nem arra tervezték vagy szánták, hogy rendezvényhelyszínek legyenek

– állítja a Texas Neighborhood Coalition vezetője. „Másként viselkednek, mint a szomszédok. Idegenek, nem tudni, kik ők” – érvelt Jessica Black.

Az Airbnb már májusban bejelentette: megtiltja a pozitív értékelésekkel nem rendelkező vendégeknek, hogy egy éjszakára foglaljanak szállást az Egyesült Államokban a nyári ünnepi hétvégéken, például az emlékezés és a függetlenség napján.

Jóllehet „az a puszta tény, hogy egy vendégnek nincs jó értékelése, nem jelenti azt, hogy partit akar rendezni” – indokolta a cég a lépést. „Ez egy olyan kompromisszum, amit hajlandók vagyunk megtenni a bizalom és a biztonság erősítése érdekében”.

Nem lepte meg a végleges partitilalom a Denveri Egyetem professzorát, aki a rövid távú bérbeadás iparágát kutatja. Karen Xie szerint a cég „belefáradt abba, hogy a házigazdák követeléseivel és a házibulikból eredő kárrendezéssel foglalkozzon”.

„Szinte minden vendéglátó, aki hajlandó megnyitni otthonát a vendégek előtt, utálja a házibulikat” – állítja a professzor.

(Borítókép: Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok