Index Vakbarát Hírportál

Nem állapítható meg egyértelműen a palesztin újságírónő halálát okozó lövés eredete

2022. július 4., hétfő 19:34

A független szakértők által elvégzett részletes kriminalisztikai vizsgálatnak nem sikerült egyértelműen megállapítania annak a lövésnek az eredetét, amely végzett Sirín Abu Aklával, az al-Dzsazíra palesztin riporternőjével – közölte hétfőn az amerikai külügyminisztérium.

Amint arról már beszámoltunk, a Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenínben érte halálos lövés az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió munkatársát, Sirín Abu Aklát. Az esetet követően Washington támogatásáról biztosította az elhunyt újságírónő családját.

A tárca szerint az amerikai biztonsági koordinátor (USSC) az izraeli hadsereg és a Palesztin Hatóság által lefolytatott külön vizsgálatok eredményeit összegezve azt a következtetést vonta le, hogy a halálos lövést az izraeli védelmi erők állásai felől adhatták le, azonban nincs ok feltételezni, hogy szándékosan vették célba az újságírónőt.

„Az USSC nem talált szándékosságra utaló nyomot, mindez sokkal inkább azoknak a tragikus körülményeknek az eredménye, amelyek az izraeli védelmi erők palesztin Iszlám Dzsihád-frakciói ellen indított katonai művelete során keletkeztek” – áll az amerikai külügyi tárca jelentésében.

Az USSC égisze alatt lefolytatott független szakértői vizsgálat azt is megállapította, hogy a lövedék olyan mértékben sérült volt, hogy nem lehetett az eredetét meghatározni.

Az izraeli hadsereg szóvivője hangsúlyozta: saját vizsgálataik első eredményei azt jelzik, hogy nem lehet meghatározni, hogy egy minden irányba lövöldöző palesztin fegyveres vagy egy izraeli katona lőtte-e le tévedésből Abu Aklát. Azt viszont az amerikai vizsgálat egyértelműen leszögezte, hogy az izraeli hadsereg irányából szándékos lövés nem dördült el Abu Akla felé – emelte ki az illetékes, akit a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet idézett.

A palesztinok egyik magas rangú tisztségviselője ugyanakkor azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy Izraelt próbálja védeni azzal, hogy a kriminalisztikai vizsgálat nem tudta egyértelműen megállapítani a lövedék eredetét.

„Az igazság egyértelmű, de az amerikai kormány továbbra is halogatja közzétenni” – jelentette ki Vaszel Abu Jusszef, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottságának tagja. „Mi azt mondjuk, Izrael ölte meg Sirín Abu Aklát, és felelősségre kell vonni ezért a bűncselekményért” – fűzte hozzá.

Az al-Dzsazíra, a katari pánarab televíziós hálózat riporterét május 11-én lőtték fejbe, miközben az Izrael által 1967 óta megszállt palesztin területen, Ciszjordánia északi részén lévő Dzsenín menekülttáborában végrehajtott izraeli katonai razziáról tudósított. A történtek idején „sajtó” feliratú golyóálló mellényt és védősisakot viselt.

Rovatok