Index Vakbarát Hírportál

Egy lépésre áll az átadástól a brassói repülőtér

2022. július 4., hétfő 21:56

A brassói repülőtér Románia első olyan légikikötője, amely – zöldmezős beruházásként – az 1989-es rendszerváltás után épült.

Közel a brassói nemzetközi repülőtér átadása, már csak egyetlen művelet, a virtuális irányítótorony üzembe helyezése hiányzik – közölte a Új Magyar Szó hírportál Adrian Vesteát, a Brassó megyei tanács elnökét idézve.

A repülőtér légi forgalmát Romániában egyedülálló módon virtuális toronyból, Aradról fogják irányítani, nagy felbontású térfigyelő kamerák, szenzorok, korszerű telekommunikációs és navigációs rendszerek segítségével.

Az önkormányzati vezető szerint a beszállítóval kötött szerződés értelmében a berendezést idén októberben szállítják le és helyezik üzembe. Ezután következnek a tesztrepülések, amelyek során a tesztpilóták le- és felszállásokat végeznek, hogy kalibrálhassák a virtuális irányítótornyot, megjelöljék a természetes és mesterséges akadályokat, és feltérképezzék a teljes brassói légteret.

Időközben zajlik a szükséges hatósági engedélyek beszerzése, és több légitársasággal is tárgyalásokat folytatnak a majdani járatok indítására. Vestea ugyanakkor leszögezte: mihamarabb el szeretnék indítani a forgalmat, ám figyelembe véve a kivitelezőkkel szerzett eddigi tapasztalatokat és a jelenlegi válsághelyzetet, nem nevez meg konkrét időpontot.

Az átadás előtt álló Brassó-vidombáki Nemzetközi Repülőteret hétfőn Cseke Attila fejlesztési miniszter is meglátogatta, aki megállapította: a brassói repülőtér építése jó példája az alulról jövő, helyi kezdeményezésnek.

Ez a modell egy üzenet is, hogy bár fontos a központi hatóságok és a kormány támogatása, egy ilyen beruházást helyi kezdeményezésként is létre lehet hozni

– idézte a Maszol a román kormány fejlesztési miniszerét.

„Ez a repülőtér a miénk is, háromszékieké” – erősítette meg Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, aki szerint a Brassó-vidombáki Nemzetközi Repülőtér közelebb hozza a háromszékiekhez a világot, és őket is közelebb viszi a világhoz.

Az építkezést 2020-ban kezdték el. A kifutópálya 2840 méter hosszú és 45 méter széles. Az utasterminál 12 ezer négyzetméteres. A beruházásra a tulajdonos Brassó megyei tanács eddig mintegy 100 millió eurót költött, részben hitelből.

Rovatok