Index Vakbarát Hírportál

A bajor államminiszter szerint geopolitikai kockázatot jelenthet a paksi bővítés

2022. július 4., hétfő 11:59

Melanie Huml bajor európai és nemzetközi ügyekért felelős tárca nélküli miniszter (vagy más néven államminiszter) Budapesten tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel. Magyarország hároméves együttműködési programot írt alá Bajorországgal, amelynek része többek között a német nyelvű Andrássy Egyetem közös finanszírozása és a megújuló energiaforrások területén való együttműködés.

A miniszter az Európai Unió által elfogadott olajembargót nagyon fontos döntésnek nevezte, bár ezt jó lett volna úgy elérni, hogy a nyilvánosság előtt még ideiglenesen se keletkezzen a megosztottság képe − mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában. 

A politikus úgy fogalmazott, hogy a „magyar vétó” érthető a vezetékes orosz olajimporttól való függőség miatt. Hozzátette, hogy a cél az, hogy a leggyorsabban megszüntessük függőségünket az orosz energiahordozóktól, és sürgősen dekarbonizáljuk az ipart és a gazdaságot. 

Arra is felhívta a figyelmet, hogy akkor is egyoldalú függőségek keletkezhetnek, ha az orosz Roszatom – mint Pakson is – részt vesz erőműprojektek megvalósításában, amit geopolitikai eszközként lehet használni. 

Melanie Huml elmondta, hogy az energiaárak emelkedése miatt sürgősen cselekedni kell, a cégek részben drámai helyzete és a háztartások emelkedő költségei miatt további intézkedésekre van szükség. 

A miniszter elmondta, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket Bajorországból aggodalommal szemlélnek. Ahogy fogalmazott,

a független igazságszolgáltatás, szabad és fair választások, az alap- és emberi jogok érvényesülése, a független és plurális média, amely az ellenzék törekvéseivel is foglalkozik és azokat nyilvánosság elé viszi − ezek olyan elvek, amelyek nem alkuképesek.

Hozzátette, hogy Magyarország, amely Bajorország tizedik legnagyobb kereskedelmi partnere, továbbra is vonzó telephely, fontos termelési helyszín a nagy bajor autógyártók, a BMW és az Audi számára, és mindkét vállalat bővíteni kíván.

Rovatok