Index Vakbarát Hírportál

Még mindig keresik az eltűnteket az Alpokban történt jégcsuszamlás után

2022. július 4., hétfő 17:13

A trentói ügyészség hétfőn közölte, hogy több mint húsz eltűntet keresnek az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportjának, a Marmoladának a lejtőin, ahol az elmúlt hétvégén jégcsuszamlás történt.

Mint arról beszámoltunk, hegyomlás történt az olasz Alpokban található Marmolada-hegyen vasárnap délután, legalább hét ember életét vesztette és további nyolcan megsérültek. Jelenleg több mint húsz eltűntet keresnek; a jelenlegi információk szerint nincsenek köztük magyarok.

A mentőegységek hétfő dél körül ideiglenesen felfüggesztették a kutatást a rossz időjárási körülmények miatt. A többnapos kánikula után megérkezett a csapadék, ami a szakemberek szerint tovább lazíthatja a jégfalat, de erős szelet és jégesőt is várnak.

Veneto tartomány kormányzója, Luca Zaia úgy nyilatkozott, hogy a rossz idő beálltáig harmincöt mentőegység kutatott az eltűntek után.

Tragikus a katasztrófa mérlege, azt hittük, a gyors mentéssel többeket tudunk megmenteni

– mondta Luca Zaia.

A venetói katasztrófavédelmet vezető Gianpaolo Bottacin hozzátette, hogy amint lehetséges, drónokkal is folytatják az eltűntek keresését.

A hatóságok legfrissebb listája szerint 22 embert keresnek: tizenhét olaszt és öt külföldit.

Az olaszok többsége Trento területéről vagy Veneto tartományból származik. A trentói csendőrség közlése szerint a külföldiek között cseh állampolgárok is vannak.

Vasárnap estig hat holttestet találtak meg, köztük van két olasz alpesi vezető. Szintén csendőrségi közlés, hogy hétfőn újabb holttestet találtak, így

a halálos áldozatok száma hétre emelkedett.

A helyi mentők szerint tucatnyi embert temetett be a hó. A jégtábla Punta Rocca közelében tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén.

A sérültek száma nyolc, kettejüknek súlyos az állapota: egy 67 éves német férfiről és egy 58 éves német nőről van szó, mindkettejüket intenzív osztályon kezelik. A helyszínre tart Mario Draghi miniszterelnök és Fabrizio Curcio, a katasztrófavédelem vezetője, de a rossz idő miatt egyelőre csak Trento városáig jutottak el. A vasárnap bekövetkezett jégcsuszamlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: szombaton csúcshőmérsékletet, 10 fokot mértek a Marmolada csúcsán.

Rovatok