Index Vakbarát Hírportál

Egy szerbiai gazda az összes termését odaadta a faluja lakóinak

2022. július 4., hétfő 06:02

Egy szerbiai gazdának nem érte volna meg leszüretelni a saját termését, ezért úgy döntött, hogy inkább a faluja lakóinak ajándékozza.

A dél-szerbiai gyümölcstermesztők közül sokan nincsenek megelégedve a meggy felvásárlási árával, ezért – mivel nem éri meg – sokan le sem szüretelik a termést. Rajko Krsztics is hasonló gondokkal küzd, ugyanis hiába ajánlanak negyven, vagy akár hatvan dinárt is a gyümölcs kilójáért egyes településeken, neki csak harmincdináros ajánlatot tettek, ami gazdaságilag viszont nem éri meg. 

Mivel a termést begyűjtők 25 dinárt kérnek kilogrammonként, további öt dinárba kerül a rakodás, a mérés, az újra pakolás és a szállítmányozás, ezért Rajko Krsztics úgy döntött, hogy ő maga fogja betakarítani a termését. 

Felhívást intézett azonban a Bela Palanka melletti Ciflik lakóihoz is, mondván, hogy mindenki mehet és szedhet saját magának is a termésből – írja a Szabad Magyar Szó. 

Tavaly sem szüreteltem le a meggyet, mert alacsony volt a felvásárlási ár, de sajnálom, hogy már akkor nem ajándékoztam oda azoknak, akik aztán a boltokban 400 dinárt fizettek kilogrammjáért

– mondta Krsztics, a majd hozzátette, hogy három-négy évvel ezelőttig még más volt a helyzet. Akkoriban a felvásárlók még kamionokkal árasztották el a gyümölcsöst, manapság azonban a termelőknek kell fuvarokat szerezniük a termék szállításához – írja a Szabad Magyar Szó.

Rovatok