Index Vakbarát Hírportál

Tombol a hőség, az áramfogyasztás csökkentésére kérik a lakosságot

2022. július 5., kedd 10:41

Nem sok jóval kecsegtetnek az időjárás-előrejelzések Kína északi részén. A következő 4-6 napban mintegy 250 millió embernek kell megküzdenie a várható extrém hőséggel, elsősorban Hszincsiangban, Belső Mongóliában és Hebei, Henan, Sanhszi tartományokban. A figyelmeztetést a Kínai Meteorológiai Központ adta ki.

Kínában rettentően szélsőséges az idei nyár. A mostani hőhullám északon, az elmúlt időszakok súlyos esőzései és áradásai délen – a kormányzat szerint egyértelműen a klímaváltozás számlájára írandók, azonban komoly hatással vannak a gazdaságra és az emberek életére is.

Már a júniusi hőhullám is majdnem az ország lakosságának a felét érintette, és északon olyan áramigényeket teremtett, amelyek komoly erőpróba elé állították az ország villamosenergia-ellátását. A tartós hőség miatt megnőhet az erdőtüzek veszélye, és komoly károk érhetik a rizs-, gyapot- és kukoricatermést is. 

A júniusi kínai átlaghőmérséklet 1961 óta a legmagasabb volt – állítják kínai meteorológusok, hozzátéve, hogy az elmúlt évek átlagánál 0,9 százalékkal magasabb hőmérsékletet mértek. 

Japánban már léptek a hőség miatt

A Japánt sújtó hőség miatt a kormányzat arra kérte hétvégén az embereket és a vállalkozásokat, hogy váltsanak energiatakarékos üzemmódra, erre hét éve nem volt példa. Június második felében a tartós hőség miatt korábban nem tapasztalt mértékű volt az energiafogyasztás. Bár a hatóságok nem javasolták a légkondicionálók kikapcsolását a hőterhelés miatt, viszont azt nyomatékosan kérték, hogy az emberek kapcsoljanak le minden nem alapvetően szükséges fényforrást.

Az intézkedés leginkább a délután 5 és este 8 óra közötti időszakot érinti, amikor folyamatosan csökken a napelemek energiateljesítménye. Néhány áramszolgáltató már jelezte, hogy júliustól díjazni fogja azokat a háztartásokat, amelyek önként vezetnek be energiát megtakarító lépéseket, intézkedéseket – írta a Japan Times.

Tokióban a múlt héten hőségriadót rendeltek el, mert hét egymást követő napon mértek 37 fokot. Megdőlt a japán hőségrekord is 40,4 Celsius-fokkal, a korábbi csúcs 40,2 Celsius-fok volt.

(Borítókép: Emberek hűsölnek egy vízi parkban egy forró nyári napon 2022. június 26-án Guangzhou városában, Kínában. Fotó:  Chen Jimin / China News Service / Getty Images)

Rovatok