Index Vakbarát Hírportál

Több mint 800 millióan éheznek világszerte

2022. július 6., szerda 18:41

Az ENSZ 2021-es elemzése romló tendenciát mutat: az éhezők száma elérheti a 828 millió főt is.

Az éhezéstől szenvedők száma tavaly elérhette a 828 millió főt, ami 46 milliós emelkedést jelent 2020-hoz képest és 150 millióst a világjárvány kitörése óta – hívta fel a figyelmet  az ENSZ legújabb kiadványában, amelyben kifejtette azt is, hogy a világ egyre messzebbre kerül az éhezés, az élelmezési problémák és a helytelen táplálkozás megoldásától. 

A jelentés 2022-es kiadása új, globális adatokkal szolgál a világ számára, továbbá említi az egészséges étrend árát és megfizethetőségét is. A kiadvány bemutatja a kormányok lehetőségeit az agrárium támogatási rendszerének átalakítására, hogy ennek segítségével elérhetőbb közelségbe kerüljön az egészséges táplálkozás, miközben a kiadások szűkösségére is tekintettel van.

Kitér továbbá a nemek közti különbségekre az éhezés szempontjából, a világon tartósan éhező emberek számára, valamint a világban élő alultáplált és éhező gyermekek helyzetére. Mint írja, az összes adat romlott a tavalyi számokhoz képest, kivéve az anyatejjel történő táplálás esetében, ott ugyanis előrelépés történt.

A jelentés az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Nemzetközi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap (IFAD), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), a Világélelmezési Program (WFP) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közös munkája.

(Borítókép: Palesztin gyerekek ételért állnak sorban az Al-Nuseirat menekülttáborban 2022. április 6-án. Fotó: Ahmed Zakot / SOPA Images / LightRocket / Getty Images)

Rovatok