Index Vakbarát Hírportál

Tovább szigorodik a bűnözővé váló, elutasított menedékkérők kitoloncolása Németországban

2022. július 6., szerda 21:44

Tovább szigorítanak a bűnözővé váló, elutasított menedékkérők kitoloncolásán Németországban, az ideiglenes tartózkodási engedéllyel legalább öt éve az országban élő és törvénytisztelő menedékkérők, akiket elutasítottak, esélyt kaphatnak a határozatlan időre szóló tartózkodási engedély megszerzésére. Az erről szóló törvénytervezetet szerdán fogadta el a szövetségi kormány.

Olaf Scholz kancellár szociáldemokrata-zöldpárti-liberális kormányának úgynevezett első migrációs csomagja az előterjesztő szövetségi belügyminiszter, Nancy Faeser véleménye szerint az illegális migráció visszaszorításának és a szabályos migráció előmozdításának remek kezdő lépése – írja az MTI.

A törvényhozás elé terjesztett javaslat „megteremti a megfelelő egyensúlyt” – emelte ki a miniszter a kormányülés után tett nyilatkozatában. Kifejtette: mindenekelőtt „gyorsabban és következetesebben” kell kiutasítani az országból az úgynevezett megtűrt státuszban lévő és a bűnözés útjára lépő vagy közveszélyesként számon tartott embereket.

Ezért a javasolt jogszabály rendelkezik a többi között az adminisztratív eljárások egyszerűsítéséről és arról is, hogy könnyebben megvonhassák az ideiglenes tartózkodási jogot a bűnözőktől, és elrendelhessék a kitoloncolásig tartó őrizetüket.

Így megakadályozzuk, hogy az ország elhagyására kötelezett bűnözők a kitoloncolás előtt elrejtőzzenek

 – idézték a belügyminisztérium közleményében Nancy Fraesert.

Ugyanakkor azoknak a megtűrt külföldieknek – vagyis olyan elutasított menedékkérőknek, akik valamilyen okból átmenetileg mégis maradhatnak az országban –, akik tisztelik a német törvényeket, esélyük lehet megszerezni a munkavállalás szabadságát is magában foglaló, teljes körű beilleszkedéshez szükséges állandó tartózkodási jogot. 

A tárca adatai szerint tavaly év végén 242 029 megtűrt külföldi élt Németországban, közülük 136 605-en több mint öt éve.

Rovatok