Index Vakbarát Hírportál

Egymás után hagyják ott a kormánytagok Boris Johnsont

2022. július 7., csütörtök 09:36

Miután Boris Johnson brit miniszterelnök kormányának több tagja határozott kérése ellenére a posztján maradt, Brandon Lewis, a kabinet Észak-Írországért felelős minisztere is benyújtotta a lemondását.

Brandon Lewis már kedd este óta az ötödik miniszter, aki leköszönt Boris Johnson kormányából, mert alkalmatlannak tartja arra, hogy továbbra is vezesse az országot − írja a Guardian

A lemondási hullámot Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter távozása indította el kedden este. Szerdán a miniszterelnök menesztette Michael Gove gazdaságfejlesztésért felelős minisztert, és Simon Hart is távozott, aki Wales ügyeiért felelt az Egyesült Királyság kormányában.  

A miniszterek mellett számos államtitkár is felállt a kabinetből. 

Számos alkalommal kiálltam, és védelmembe vettem ezt a kormányt. Most azonban már túl vagyunk azon a ponton, ahonnan még van visszaút. Nem áldozhatom fel személyes feddhetetlenségemet csak azért, hogy ez így menjen tovább

− írta lemondólevelében Brandon Lewis. 

Kezd követhetetlenné válni a lemondási hullám

Csütörtökön reggel hét után kevesebb mint egy óra alatt a kormány három államtitkára adta be a lemondását. Már tegnapig huszonegy kormánytag jelentette be a visszavonulását, ami a teljes kormány működőképességét kétségbe vonja.

Helen Whately, a pénzügyminisztérium államkincstárért felelős minisztere lemondólevelében úgy nyilatkozott, hogy a miniszterelnök már túl sokszor gondolta úgy, hogy elegendő bocsánatot kérnie, és a dolgok mehetnek tovább változatlanul. 

Damian Hinds védelmi államtitkár azzal indokolta távozását, hogy Boris Johnson miniszterelnöksége alatt a közéletben a normák „komoly pusztulása következett be”.

George Freeman tudományos életért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy azért hagyja ott a kabinetet, mert a „miniszterelnök olyan válságot okozott, amely után nem bízom abban, hogy képes vezetni az országot, a kormányt, vagy a pártot”.

Guy Opperman lakhatásért felelős államtitkár és Chris Philip technológiai államtitkár is közzétette a lemondólevelét, a brit sajtó szerint a lemondási hullám minden bizonnyal tovább fog folytatódni. 

A miniszterelnök még nem mondott le

Mint azt megírtuk, szerda este a kabinet tagjai egymás után keresték fel a kormányfőt Downing Street-i hivatalában, és egybehangzó, nem cáfolt médiaértesülések szerint megpróbálták elérni, hogy jelentse be lemondását. A londoni miniszterelnöki hivatal illetékeseinek szerda esti tájékoztatása szerint Johnson azzal az érvvel utasította vissza a távozására szóló felszólításokat, hogy a jelenlegi feszült gazdasági helyzetben és az ukrajnai háború időszakában felelőtlenség lenne a részéről, ha lemondana.

A legutóbbi botrányt az robbantotta ki, hogy kiderült: Johnson úgy nevezte ki februárban a konzervatív frakció szavazási és pártfegyelmének biztosításáért felelős kabinetiroda helyettes vezetőjévé Chris Pincher képviselőt, hogy korábban tájékoztatták a Pincher ellen szexuális molesztálás gyanújával tett bejelentésekről.

(Borítókép: Boris Johnson 2020. szeptember 9-én. Fotó: Stefan Rousseau- WPA Pool/Getty Images)

Rovatok