Index Vakbarát Hírportál

Hivatalosan is bejelentette lemondását Boris Johnson

2022. július 7., csütörtök 13:51

Némi huzavona után, de végül kiállt a nyilvánosság elé a brit kormányfő.

Kora délután a Downing Street 10. előtt állt a sajtó elé Boris Johnson, és bejelentette, hogy új vezetőre van szükségük a konzervatívoknak, ezért 

lemond pártelnöki posztjáról, ami azt is jelenti, hogy megszűnik kormányfői megbízatása.

Közölte, már felállított egy új, átmeneti kormányt, amely a következő időszakban viszi majd az ügyeket, az ő irányításával, ameddig ki nem derül, ki lesz a konzervatívok új vezetője. A pártelnökválasztás menetrendjét jövő héten teszik közzé.

Ezt követően megköszönte híveinek az eddigi támogatást. Johnson szerint hiba lenne, ha most új választásokat írnának ki, ezért kell a konzervatívoknak inkább új elnököt választani. 

Ezután felsorolta a kormányzása alatt elért sikereket. Ezek közé sorolta a koronavírus-járvány elleni védekezést, a gyors vakcinabeszerzést és a magas átoltottságot éppúgy, mint azt, hogy szerinte London az utóbbi években aktív szerepet játszott a nemzetközi politikában.

Elemzők figyelmeztetnek azonban arra, hogy bár a miniszterelnök beszéde ugyan rövid volt, végleges távozása azonban nem lesz ilyen gyors. Befolyásos tory képviselők máris jelezték, hogy egy hónapra rövidítenék le Boris Johnson utódjának kinevezési idejét, miután a kormányfő távozott a párt éléről. A hagyományos menetrend szerint akár egész nyáron elhúzódhatna a választási procedúra, és ősznél előbb ténylegesen nem távozna a hatalomból Johnson, ezt pedig egyre kevesebben szeretnék.

A javaslattal a brit alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb szakpolitikai irányadó és végrehajtó testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta „1922 Bizottság” tagjai álltak elő. A bizottság onnan kapta a nevét, hogy az alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba, és azóta e testület feladatai közé tartozik a Konzervatív Párt mindenkori vezetőválasztási folyamatának irányítása is.

A lemondáshoz vezető eseményeket és a lemondás után londoni belpolitikai fordulatok folyamatosan követjük itt az Indexen.

Másfél nap alatt bukott meg Johnson

A végkifejlett akkor indult el, amikor Johnson kinevezte kormányába a konzervatívok parlamenti frakcióvezető-helyettesét, Chris Pinchert, noha tudott arról, hogy korábban szexuális visszaélésekkel vádolták meg. Pincher a múlt héten lemondott, mivel óriási botrány kerekedett abból, hogy kiderült, korábban keményen berúgott egy magánvacsorán és tapizni kezdte a vendégeket. 

Johnson végül a héten elismert "hiba volt" Pincher kinevezése, de ez már nem segített rajta, mert percekkel később elindult a felmondási lavina. Először Rishi Sunak pénzügyminiszter és Sajid Javid egészségügyi miniszter jelezte távozását. 

Tegnap kora estére az egész kabinetet a Downing 10-be hívták tanácskozni. Az egyeztetésen a miniszterek egy része már nyíltan szembefordult a kormányfővel és azt állították, azzal járna a legjobban, ha önként lemondana. Boris Johnson ezt akkor még határozottan elutasította. Ekkor indult csak meg igazán a lemondási hullám.

Szerda késő este már vagy fél tucat kormánytag mondott fel. Csütörtök délre már 57-re emelkedett azoknak a minisztereknek, államtitkároknak, helyettes államtitkároknak, tanácsadóknak és más kormánytisztviselőknek a száma, akik ugyancsak lemondásukkal igyekeztek rábírni Johnsont a távozásra. Ezután gyakorlatilag összeomlott a Johnson vezette kabinet. 

Az utolsó lökést az adhatta Boris Johnsonnak, hogy végül meggondolta magát, amikor Sir Graham Brady a már említett "1922 Bizottság" elnöke is lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

(Borítókép: Boris Johnson 2022. július 7-én. Fotó: Peter Nicholls / Reuters)

Rovatok