Index Vakbarát Hírportál

Építkezni kezdtek az oroszok, senki nem örül neki

2022. július 9., szombat 06:01

A Google Earth legújabb képein egy kifinomult lézerrendszer építkezése látszik egy orosz űrlétesítményben, amelyet az ellenséges műholdak vakítására terveztek.

Az építkezés az orosz védelmi minisztérium Krona űrlétesítményében zajlik, Zelencsukszkaja közelében, Oroszország délnyugati részén, ahol a hatalmas Ratan–600 rádióteleszkóp található. Ennek az új komplexumnak a létezésére a The Space Review vizsgálata derített fényt, amely nyilvános műholdképeket, orosz ipari vállalkozóktól származó pályázati dokumentumokat és orosz pénzügyi dokumentumokat elemzett − írta meg a Space.com

Mindezek a források a Kalina nevű projektet úgy írják le, mint egy „elektrooptikai hadviselésre” tervezett lézerrendszert, amely véglegesen elvakítja az ellenséges műholdakat úgy, hogy erős lézerimpulzusokkal károsítja az optikai érzékelőket. Ez jelentősen különbözik a többi, eddig ismert lézertől, amelyek csak átmenetileg vakítják az optikai rendszereket.

Az orosz szabadalmi és közbeszerzési dokumentumokból kiderül, hogy a létesítmény külön nyomkövető rendszerrel, valamint olyan adaptív optikával rendelkezik, ami jobban csökkenti a légköri zavarokat. Ezzel a rendszerrel együtt maga az eszköz rendelkezik egy adó-vevő rendszerrel is, amely méri a célpontról visszaverődő lézerfényt, hogy jobban célozhasson közvetlenül a célobjektum optikai rendszereire.

Rovatok