Index Vakbarát Hírportál

„Boris Johnson a kaotikusan véget érő kormányzásával megváltoztatta Európa történelmét”

2022. július 11., hétfő 21:30

A Politico európai kiadása megvédte a leköszönő Boris Johnsont, mondván: bár a kormányzásában, azon belül is főleg a brexit megvalósításában nyilvánvalóan sokan találnak kivetnivalót, a kormányzása helyet érdemel Európa történelmében.

Kaotikusan véget érő kormányzásával megváltoztatta Európa történelmét, emiatt helyet érdemel a múlt század azon kevés brit államférfija és nője között, akik jelentős hatást gyakoroltak a világra, mint Lloyd George, Winston Churchill és Margaret Thatcher – írta az amerikai portál.

A brexit jelentősége elvitathatatlan, még akkor is, ha nem mindenki ért egyet vele, és ez Boris Johnson nevéhez fűződik. A második nagy megméretés a koronavírus-járvány volt, amikor ő is elkapta a betegséget. A gazdasági válság kezelését célzó mérleg még csak ezután íródik, de a magas infláció nem az ő, hanem a brit jegybank felelőssége. Emellett ki lehet jelenteni, hogy nem tévedett az oltással kapcsolatban, ráadásul egész Európában ő cselekedett a leggyorsabban. 

A Politico hosszas elemzésben vizsgálta Boris Johnson viszonyát az Európai Unióval és annak vezető országaival, majd az ukrajnai háború kérdését vette górcső alá a brit függetlenség utolsó komoly megméretéseként.

Emellett Boris Johnson jelentős szerepet játszott Joe Biden amerikai elnök eltökéltségének megszilárdításában, és már akkor kijelentette, hogy Anglia szilárdan Ukrajna mellett áll, amikor az európai országok többi része még azon vitatkozott, hogy milyen forrásokat különítsenek el a háborúra. 

A XXI. században egyelőre három olyan európai vezetőt látunk, akire száz év múlva is emlékezni fognak: attól tartok, az egyik Vlagyimir Putyin, a másik Volodimir Zelenszkij, Ukrajna védelmezője, és a harmadik Boris Johnson, aki egyesítette a Nyugatot a civilizációnk ellenségeivel szemben

– írta a szerző.

Rovatok