Index Vakbarát Hírportál

Elfajult a bikafuttatás, három embert is felökleltek a bikák a fesztiválon

2022. július 11., hétfő 14:30

Ez volt az első nap az idei fesztiválon, amikor a bikafuttatás közben öklelés történt. A csütörtöki zárásig még három nap futnak az állatok.

Három ember megsebesült, amikor felöklelték a bikák, másik három horzsolásokat szenvedett a pamplonai bikafuttatás ötödik napján a San Fermín fesztiválon – közölte a spanyol vöröskereszt szóvivője hétfőn. José Aldaba, a vöröskereszt munkatársa elmondta, hogy egy felöklelt embert az utcán láttak meg, két másikat a futás végén, a bikaviadal-arénában szúrtak meg szarvaikkal az állatok.

A fesztivál szervezői közölték, hogy az egyik felöklelt férfi ausztráliai volt, a másik kettő spanyol. Egyikük állapota sem súlyos.

A tévéfelvételek azt mutatták, hogy az egyik bika többször felkapott és nekivágott egy futót a ring fakorlátjának, egy másikat a lábán szúrt meg hátulról. A látványosság alig több mint három percig tartott. Futók százai, főként férfiak rohantak hat harcos bika előtt és mellett, miközben azok végigszáguldottak az észak-spanyol város szűk, macskaköves óvárosi utcáin.

A futás a pamplonai bikaviadal-arénában végződik, ahol a nap folyamán a bikákat hivatásos bikaviadorok ölik meg. Évről évre rengetegen utaznak Pamplonába belföldről és külföldről egyaránt, hogy átéljék az ünnep hangulatát, most is mintegy egymillió turistára számítanak a szervezők.

San Fermín-ünnep világhírnevét Ernest Hemingway amerikai írónak köszönheti, aki 1926-ban megjelent Fiesta (A nap is felkel) című regényében állított irodalmi emléket az eseménynek. A bikafuttatások eddig 16 emberéletet követeltek, az utolsó haláleset 2009-ben történt.

Idén 2700 rendfenntartó vigyáz a biztonságra. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint az esemény költségvetése 1,7 millió euró (695 millió forint), de a város mintegy 150 millió eurós bevételt remél ezekben a napokban – írja az MTI.

(Borítókép: Bikafuttatás a San Fermín fesztiválon 2022. július 11-én. Fotó: Vincent West / Reuters)

Rovatok