Index Vakbarát Hírportál

Lángokban áll Anglia

2022. július 12., kedd 21:48

Óriási hőhullám söpör végig az Egyesült Királyságon. Számtalan erdőtűz pusztított az elmúlt két napban, egy napelempark kigyulladt, egy kórházban kritikus állapotot hirdettek. A rendkívüli hőségre vonatkozó figyelmeztetést a jövő hétre is kiterjesztették.

A hőmérséklet ezen a héten már elérte a 32 Celsius-fokot, és ez kedden is így lesz, majd péntekig kissé visszaesik. Hétvégén ismét nőni fog a hőmérséklet, a meteorológusok szerint hétvégén akár 40 Celsius-fok is lehet, ami példa nélküli az országban − írta meg a Daily Mail.

Eddig a legmagasabb mért érték 38,5 Celsius-fok volt Brogdale területén (a kenti Faversham közelében) 2003. augusztus 10-én.

A dorseti Verwoodban található naperőműnél tűz ütött ki. A 81 400 panellel rendelkező, 113 hektáros területen három órán át lángolt egy 15 ezer négyzetméteres fűfelület. Az erőmű egy része megrongálódott.

A portsmouthi Queen Alexandra Kórház a személyzet betegsége és az elhúzódó meleg időjárás miatt vészhelyzetet jelentett, ami azt jelenti, hogy csak sürgősségi eseteket tudnak ellátni. 

Norfolkban 

az elmúlt 48 órában több mint 50 tűzhöz riasztották a tűzoltókat,

mivel az aljnövényzet a hetek óta tartó csapadékszegény időjárás miatt kiszáradt, és akár egy szikra is lángra lobbanthatja a terület. A Norfolkot és Suffolkot összekötő főút egy részét − az A140-es utat Stonham Barnsnál − javítani kell, miután a hőségben olvadni kezdett.

Még soha nem hirdettek ki négyes szintű hőségriadót az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) „négyes szintű vészhelyzetet” hirdethet ki, ha a hőség olyan mértékűvé válik, hogy „az egészséges emberek körében is bekövetkezhet egészségromlás vagy halálozás” − közölte az Independent. Négyes szintű hőségriadót még sohasem hirdettek ki az Egyesült Királyságban. 

A víztározók szintje rekordalacsony szintre süllyedt, még úgy is, hogy locsolási tilalom van érvényben. 

A vízszolgáltatók arra ösztönzik a családokat, hogy takarékoskodjanak a vízzel, mivel a tározók vízszintje veszélyesen alacsonyra süllyedt az Egyesült Királyságban tapasztalható magas hőmérséklet miatt.

A helyi vízszolgáltató cég palackozott vizet oszt a kelet-kenti Sheppey-szigeten, mivel a területen jelenleg nincs vízellátás az alacsony hálózati nyomás miatt. 

Rovatok