Index Vakbarát Hírportál

A brit ellenzék még az ügyvivő Johnson-kormányt is megbuktatná

2022. július 12., kedd 19:30

A brit Munkáspárt bizalmatlansági indítványt akar beterjeszteni az ügyvivő kormány ellen, mert szerintük nagy károkat okozhat, ha Boris Johnson szeptemberig miniszterelnök marad. Ha a parlamentben többséget kap az indítvány, ki kell írni a választásokat.

Míg a Konzervatív Pártban megkezdődött a helyezkedés a pártelnöki posztért folyó versenyben, addig a Munkáspárt szerdán mindenképpen be akarja terjeszteni bizalmatlansági indítványát, még mielőtt a képviselők nyári szabadságra mennek. Ilyenkor az összes parlamenti párt képviselői szavaznak, hogy szeptemberig helyén maradjon-e a Johnson-kabinet.

Ha a kormány elbukik a szavazáson, akkor ki kell írni a választásokat.

Az ellenzék vezetője, Sir Keir Starmer szerint nem szabad hagyni, hogy Boris Johnson még hónapokig garázdálkodjon, és a bizalmi szavazás alkalmas lesz arra is, hogy kiderüljön, mennyire hajlandók támogatni a miniszterelnököt párttársai.

James Murray, a munkáspárti árnyékkormány pénzügyminisztere azt mondta a Sky Newsnak:

Boris Johnsonnak mennie kell. Szerintem ebben az országban már mindenki látja, hogy csak teher a jelenléte.

Szakértők szerint nem valószínű, hogy a toryk beleállnak a bizalmatlansági indítványba, és megszavazzák azt, még akkor sem, ha a többségnek már nagyon elege van Boris Johnsonból. Ha ugyanis megbuktatnák az ügyvivő kormányt, akkor az azt jelentené, hogy ki kell írni a választásokat, ez pedig az utolsó dolog, amit most a konzervatívok akarnak. Ezért valószínűleg nem kap többséget a bizalmatlansági indítvány.

Hétfőn elfogadták a brit alsóházi konzervatív frakció legbefolyásosabb szakpolitikai irányadó és végrehajtó testülete, a kormányzati tisztséget nem viselő képviselők alkotta „1922 Bizottság” javaslatát, amely szerint szeptember 5-éig mindenképpen meg kell választani a párt új elnökét. A bizottság egyébként onnan kapta a nevét, hogy az alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba, és azóta e testület feladatai közé tartozik a Konzervatív Párt mindenkori vezetőválasztási folyamatának irányítása is.

Jön a pártelnöki voksolás első fordulója

A jelöléseket ma tehetik meg a jelentkezők, és le is zárják a listát este. Összesen tizenegyen jelezték előzetesen, hogy megméretik magukat az elnöki posztért. Az indulhat, akit legalább 20 tory képviselő támogat. Amikor elindul a szavazás, az a jelölt jut a következő körbe, akire legalább 30 képviselő szavazott. Aki 30-nál kevesebb szavazatot kap, kiesett.

Ezt egészen addig folytatják, amíg csak két jelölt marad a végére, a tervek szerint ez a két név csütörtökön már ismert lesz. Ezután a párttagokon a végső döntés, mert a mintegy 160 ezer tagnak levélben kell szavaznia és elküldenie, hogy kire adja a voksát. Ezek összeszámolása után, legkésőbb szeptember 5-én kiderül, hogy ki lesz a Konzervatív Párt új elnöke, egyben az új brit kormányfő. 

(Borítókép: Boris Johnson felszólal a londoni parlamentben 2022. június 22-én. Fotó: Jessica Taylor / UK Parliament / AFP)

Rovatok