Index Vakbarát Hírportál

Újabb egymilliárd eurós gyorssegélyt szavazott meg az EU Ukrajnának

2022. július 12., kedd 12:39

Újabb egymilliárd eurós pénzügyi támogatást szavazott meg az Európai Tanács Ukrajnának.

Az új, makroszintű európai uniós pénzügyi támogatás (MFA) az első része a mintegy 9 milliárd eurós rendkívüli MFA-csomagnak. Ugyanakkor kiegészítője az év első felében folyósított, 1,2 milliárd eurós MFA-gyorssegélynek. Ezzel a mostani döntéssel összesen tehát 2,2 milliárd euróra emelték az Ukrajnának a háború kezdete óta nyújtott teljes makroszintű uniós pénzügyi támogatás összegét.

Mindezt azonban az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ha ez megtörténik, az EU egyetértési és kölcsönmegállapodást ír alá az ukrán hatóságokkal, ezután a bizottság Ukrajna rendelkezésére bocsátja az egymilliárd eurót.

Az MFA-források kedvező feltételekkel, hosszú lejáratú hitelek formájában állnak majd Ukrajna rendelkezésére. A támogatás célja, hogy megerősítse Ukrajna makrogazdasági stabilitását és általános ellenálló képességét, amelyet meggyengített az Oroszország által indított háború, illetve az ebből fakadó gazdasági kihívások. Az EU költségvetése fedezi a hitel kamatköltségeit a szolidaritás jegyében.

Az orosz–ukrán háborúról szóló percről percre tudósításunkat ide kattintva olvashatja.

(Borítókép: Frederick FLORIN / AFP)

Rovatok