Index Vakbarát Hírportál

Most az oroszok ellen harcol a magyar származású csaló

2022. július 13., szerda 19:26

A 30 éves magyar származású nő elmenekült Ausztráliából, miután kiderült, hogy állítólag hamis ANZ banki bizonylatokkal próbálta elhitetni, meg tud venni egy 4,2 millió dolláros házat. Madeirán tovább folytatta a csalássorozatot, áprilisban viszont belépett az ukrán hadseregbe.

Az ausztrál The Block szélhámosa bizarr módon tűnt fel újra: Mockingjay fedőnéven harcol az oroszok ellen, és rohampuskával pózol, miután káoszt okozott Madeirán. A csalással vádolt nő, aki megnyerte egy ház árverését az ausztráliai The Blockban, de nem fizetett, most segít az orosz megszállók elleni harcban Ukrajnában.

A magyar származású „nemzetközi szélhámosnő” legutóbb tavaly bukkant fel a Marokkó partjainál fekvő portugál szigeten, Madeirán. Itt Abigél Fuchs néven élt, és azzal vádolták meg, hogy Funchalban, Madeira legnagyobb városában ugyanazt a csalást alkalmazta a főbérlőjénél, mint Ausztráliában.

Egy évvel később Fajk bevonult az ukrán hadseregbe, hogy több száz más nemzetközi újonccal együtt harcoljon a megszálló orosz erők ellen.

Fajk még az Ukrajna Nemzetközi Védelmi Légiója által hétfőn közzétett promóciós fotón is szerepel, amelyen egy AR–15-ös támadófegyverrel pózol. „Bombázhatjátok a városainkat. Az ellenállást nem bombázhatjátok” – olvasható a szöveg a Fajk Emesét terepszínű ruhában ábrázoló fotó tetején. A nő két héttel korábban arról panaszkodott egy barátjának, hogy már három és fél hónapja Ukrajnában van, és elege van az egyenruha viseléséből. 

A Daily Mail Australia által megszerzett toborzási dokumentumok szerint Fajk Emese április 8-án lépett be az ukrán hadseregbe.

A „külföldi állampolgárok és hontalan személyek katonai szolgálatáról” szóló szerződés szerint az A7420-as katonai egységben fog szolgálni. A regisztráláskor Fajk a valódi nevét használta, és a címét nem a Madeira-szigeteken, hanem Lisszabonban adta meg.

Az egységének egyik önkéntese szerint Fajk még mindig Abigélnek hívatja magát, és a múltjáról is érdekeseket állított:

Az oroszok levadászása katonai egyenruhában merőben eltér a korábbi gondtalan madeirai életétől, ahol szinte naponta járt mélytengeri búvárkodni. Fajk Emese három másik külföldi harcossal együtt jelent meg múlt pénteken egy sajtótájékoztatón Ukrajna második legnagyobb városában, Harkivban.

A Nemzetközi Ukrán Védelmi Légiót Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hozta létre három nappal az orosz invázió kezdete után. A légió némileg ellentmondásos, mivel számos ország, köztük Ausztrália is, tiltja vagy erősen lebeszéli állampolgárait arról, hogy külföldi konfliktusokban harcoljanak.

Ukrajna közölte, hogy állampolgárságot adna azoknak a tengerentúli harcosoknak, akiknek a csatlakozása miatt hazájuk megfosztotta őket az állampolgárságuktól.

A légió áprilisban szüneteltette a külföldi önkéntesek toborzását, mivel nagyon sokan jelentkeztek, legalább 16 ezren az invázió első két hetében, sokan katonai tapasztalat nélkül.

Azóta az újoncok sokkal szigorúbb követelményekkel szembesülnek, olyannyira, hogy Fajkot valószínűleg elutasították volna, ha csak napokkal később jelentkezik.

A frontvonalról származó történetek arról szólnak, hogy a rosszul kiképzett és gyakran fegyelmezetlen külföldi újoncok a háború borzalmaitól megtörtek, és néhány héten belül hazaszöktek, arra hivatkozva, hogy „ágyútölteléknek” érzik magukat.

Tavaly február 18-án Fajk elhagyta Ausztráliát és Európába utazott. 

Még abban a hónapban, miközben Madeirán elkezdte új életét, a Tinderen megismerkedett Steve Silva kriptopénz-kereskedővel. Rövid kapcsolatukban fordulatot hozott Fajk elszigetelődése, arra hivatkozva, hogy a főbérlője pozitív Covid-tesztet produkált. 

WhatsApp-üzenetekben Fajk azt állította, hogy a kórházba megy tesztre. A gyanakvó Silva várta, hogy megjelenjen ott a hölgy, de ez nem történt meg. Amíg várakozott, Silva megkereste a bérleményt, ahol Fajk lakott, és megtalált egy értékelést a fényképével, de számára ismeretlen névvel: Emese. 

Az Emese nevére való Google-keresés alatt a híradások nyugtalanító tárházára bukkant, köztük egy sorozatra, amelyet a Daily Mail Australia tavaly tett közzé. 

Ültem a kórház kávézójában, és azt gondoltam, mi a sz*rba keveredtem?

– mondta Silva.

ANZ Bank-átverés: egy visszaeső elkövető?

Silva felfedezte, hogy Fajkot korábban már többször megvádolták azzal, hogy hamis banki képernyőképeket küldött ismerőseinek. 

Tavaly decemberben a The Block producerének, Julian Cressnek küldött képernyőmentéseket az ANZ online bankszámlájáról, annak bizonyítékaként, hogy befizette a 426 500 dolláros előleget és a 4 072 951 dolláros végtörlesztést Jimmy és Tam Palm Springs-i stílusú otthonáért.

A pénz soha nem érkezett meg, Fajk egy meg nem nevezett ügyvédet hibáztatott a meghiúsult fizetésért, és azt állította, hogy nem volt elég ideje az üzlet megkötésére.

Silva hamarosan megtudta, hogy Fajkot azzal vádolták, hogy ugyanezt tette a funchali főbérlőjével. A lakása tulajdonosa azt mondta, hogy Fajk nemrég küldött neki egy képernyőfelvételt, amelyen egy állítólagos 4215 dolláros ANZ Bank-átutalás látható, amelyet a bérleti díjért fizetett. A pénz azonban soha nem érkezett meg. Mindössze 200 euró készpénzt kapott.

Miután Fajk bizarr Block-botránya napvilágot látott az ausztrál médiában, két korábbi társa is hasonló vádakkal állt elő. Egy brit volt barátja azt mondta, hogy kapott egy kifizetési bizonylatot, amely szerint a nő 50 000 fontot utalt át neki a Coutts Bankból.  Ez a pénz soha nem érkezett meg, és

egy elemzés kimutatta, hogy a bankszámlakivonatot egyértelműen photoshoppolták. 

Egy magyar grafikus szintén kapott Fajktól egy hamis ANZ banki bizonylatot egy 1000 dolláros számláról – írja a Daily Mail.

Silva múlt héten egy dühös WhatsApp-üzenetekben szembesítette Fajkot az állítólagos csalással, és figyelmeztette őt, hogy „nagy bajban van”. Fajk ezután blokkolta a férfit. A volt barát ezután elment a helyi rendőrőrsre, mivel a nőnél még két holmija volt: egy 510 eurót érő GoPro és egy 135 eurós búváróra. A Daily Mail Australia birtokába jutott WhatsApp-üzenetekben Fajk figyelmeztette a főbérlőjét, hogy Silva rendőröket hozott a lakására. A főbérlő csak ennyit válaszolt:

Csaló! Fizetés nélkül lelépett.

A rendőrség tanácsára Silva múlt pénteken e-mailben felszólította Fajkot, hogy vasárnap adja vissza neki a tulajdonát. Fajk erre annyit írt, hogy az ügyvédje holnap felveszi vele a kapcsolatot, ami persze nem történt meg.

Fajk nem válaszolt közvetlenül a Daily Mail Australia által neki feltett több írásbeli kérdésre sem, csak annyit mondott, hogy nincs semmi a birtokában, ami ne lenne az övé, tagadta, hogy elmenekült volna az országból. Annyit elismert, hogy „a bűnüldöző szervek és az ügyvédek” is érintettek jelenlegi szorult helyzetében. 

(Borítókép:  Ukrán katonák harckocsija a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő Pokrovszkban az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború alatt 2022. július 8-án.  Fotó:  Nariman el-Mofti /  MTI / AP)

Rovatok