Index Vakbarát Hírportál

„A Nyugat támogatása nélkül a háborúnak már rég vége lett volna”

2022. július 13., szerda 19:49

Ukrajna addig bírja finanszírozni a háborút, ameddig a Nyugat hajlandó ezt az egészet finanszírozni. A Nyugat támogatása nélkül ennek a háborúnak már rég vége lett volna – mondta Robert C. Castel biztonságpolitikai szakértő, az Israel Democracy Institute vezető elemzője az Ultrahang című podcastben.

A szakértő szerint a Nyugat gazdasági és pénzügyi támogatása nélkül az ukrajnai konfliktus egy partizánháború maradt volna, és nem eszkalálódott volna ennyire a helyzet. Robert Castel úgy gondolja, Ukrajna veszteségei sokkal nagyobbak, mint Oroszországé, mivel míg az utóbbit csak kétes értékű szankciókkal sújtották, addig Ukrajnának teljesen megsemmisült az infrastruktúrája, a lakosságának tetemes része külső vagy belső menekülttá vált, illetve területeinek mintegy húsz százalékát elveszítette, amely csaknem akkora, mint Görögország.

Ukrajna védelmi minisztere nemrég bejelentette, hogy „milliós nagyságrendű” hadsereggel tervezik visszafoglalni az ország déli részét. Erről a szakértő azt mondta, hogy

ebben a PR-fogásban inkább csak egy kibúvót lát.

Emlékeztetett arra, hogy Ukrajna vezérkari főnöke tárgyalt a külföldi kollégáival arról, hogy összeállítsanak egy támogatói csomagot, amelynek segítségével létrejöhet ez az egymillió fős hadsereg. Úgy véli, ez azonban csak Ukrajna kibúvója lesz, hogy elérje a békekötést, vagy legalább a tűzszüneti megállapodást.

Robert Castel úgy látja, hogy a háború ezen szakasza addig fog tartani, ameddig az időjárás lehetővé teszi a hadviselést Kelet-Európában, tehát az őszi esőzések kezdetéig. Mindaddig Ukrajna pedig megpróbál javítani a pozícióin, hogy sokkal kedvezőbb helyzetben ülhessenek le a tárgyalóasztalhoz. Ukrajnának ezért van szüksége a nyugati fegyverekre – tette hozzá.

A fegyverekről a szakértő azt mondta, ahhoz, hogy Ukrajna tényleg fel tudja venni a versenyt Oroszországgal, teljesen más fegyverekre lenne szüksége, mint amilyeneket a Nyugattól kap. Mivel az ukrán egy ex-szovjet hadsereg, ezért szerinte az ellenállás sokkal hatékonyabb lett volna, ha olyan fegyvereket használnak, amelyekre a katonák ki vannak képezve. 

Robert Castel arról is beszélt, hogy sokan úgy gondolhatják a fegyverszállítmányok a Nyugat részéről csak egy készletkisöprés volt, az ukránok azonban sokkal jobban boldogultak azokkal a régi szovjet fegyverekkel, amelyeket egyes országoktól kaptak, mint a fejlett Nyugati technológiával. A szakértő szerint az eddig Nyugat által nyújtott katonai segítség inkább szimbolikus, mintsem a háború sorsát megváltoztató segítség. 

Három HIMARS nem fogja az oroszokat elűzni Ukrajnából

– fejtette ki.

Úgy látja, jelenleg két ukrán hadsereg létezik: az egyik már NATO-kompatibilis, a másik pedig még nem. Bár többségben még az utóbbiak vannak – tette hozzá.

Oroszország céljáról azt mondta, hogy nem valószínű, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen merényletet készítettek, sokkal inkább az lehetett a háttérben, hogy lecseréljék vagy semlegesítsék Ukrajna katonai és politikai döntéshozóit. Szerinte az oroszoknak egy nagyon racionális és jól átgondolt haditerve volt, mégpedig az, hogy az első napon lefejezik az ellenfelet, és megpróbálják elkerülni azt a háborút, amit most látunk. Az ukrán hírforrásokra hivatkozva azt mondta: az orosz akció sikeressége csupán néhány percen múlhatott.

Rovatok