Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna megszűnhet a jelenleg ismert formájában

2022. július 13., szerda 06:47

Még a legpozitívabb kilátások sem engednek arra következtetni, hogy Ukrajna a háború befejeztével visszanyeri régi határait. Ebben még a Biden-kormány tisztviselői sem bíznak feltétlenül.

A Biden-kormány egyes tagjai szinte kizártnak tartják, hogy még valaha láthatjuk Ukrajna határait olyan formában, mint 2014 előtt. A két államfő, az orosz Vlagyimir Putyin és az ukrán Volodimir Zelenszkij is fogadott el olyan dokumentumokat, amelyek veszélybe sodorhatják Ukrajna területi integritását. Ukrajna így jelenleg ismert formájában megszűnne.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban aláírta azt a rendeletet, amely lehetővé teszi, hogy minden ukrán állampolgár egyszerűsített eljárásban kérelmezhesse az orosz állampolgárságot. Korábban ezt csak a de facto Donyecki és Luhanszki Népköztársaság, Zaporizzsja és Herszon régiókban élő ukrán állampolgárok tehették meg. Ez azt jelenti, hogy egy ukrán állampolgárnak mindössze el kell jutnia Oroszország bármelyik részébe vagy a szakadár köztársaságokba, és kérelmezni az állampolgárságot.

Az orosz elmélet

Az oroszok már régóta tartják az elméletet, amely szerint Lengyelország arra törekszik, hogy Ukrajna nyugati részén több nagyvárost ellenőrzése alá vonjon. Az orosz vezetés számára pedig mintegy megerősítésként szolgált, amikor Zelenszkij nemrég az Ukrán Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) elé terjesztette a lengyelek különleges státuszáról szóló törvényjavaslatot.

A dokumentumból következik, hogy a lengyel állampolgároknak joguk van Ukrajnában dolgozni, üzleti tevékenységet folytatni, tanulni és orvosi ellátásban részesülni. Az ukrán jog szerint bizonyos szociális juttatásokra is számíthatnak, valamint a törvény elfogadásától számított 18 hónapig jogszerűen tartózkodhatnak Ukrajnában.

Moszkovszkij Komszomolec kormánypárti orosz lap szerint a moszkvai vezetők úgy vélik: ha ezt a törvényjavaslatot elfogadják, „az összes nyugati régió meglehetősen gyorsan lengyel protektorátussá válik”. Ezt pedig – a Moszkva szerint „ruszofób” államok – áldásként magyarázzák el az ukrán népnek, ugyanis megszabadulnak Oroszország béklyóitól – írja a lap.

A Fehér Ház kételkedik

Korábban a CNN is arról írt, hogy a Fehér Ház tisztségviselői egyre kevesebb reményt fűznek ahhoz, hogy Ukrajna képes lesz visszaszerezni azokat a területeket, amelyeket az orosz haderő az elmúlt négy hónap alatt elfoglalt.

A kormánytagok a lap szerint egyre biztosabbak abban, hogy 

hiába az egyre jobb fegyverek, Ukrajna akkor sem tudja visszafoglalni az oroszok által megszállt területeit.

A tisztviselők nyomatékosították, hogy az Egyesült Államok továbbra sem buzdítja arra az ukrán államfőt, hogy a béke érdekében mondjon le a területeiről, azonban úgy vélik, meg lehet akadályozni, hogy Ukrajna végül területeket veszítsen egy oroszokkal kötött megállapodás miatt.

Állításuk szerint még arra is van remény, hogy Ukrajna egy ellentámadással még ebben az évben visszaszerezhet területeket, ám ez attól függ, hogy a nyugati országok mekkora támogatást nyújtanak. Hozzátették, hogy Ukrajna hivatalosan legalább 48 rakétarendszert kért az Egyesült Államoktól, de a mai napig csak nyolcat ígért neki a Pentagon.

(Borítókép: Egy lebombázott lakóház a Donyeck régióban Ukrajnában, 2022. július 11-én. Fotó: Gleb Garanich / Reuters)

Rovatok