Index Vakbarát Hírportál

Erdőtüzek pusztítanak Európa-szerte

2022. július 14., csütörtök 06:10

Több ezer embert kellett evakuálni Portugáliában, Spanyolországban és Franciaországban a tomboló erdőtüzek miatt.

Számos tűzeset miatt Portugáliában már több mint hatszáz embert kellett evakuálni, és mintegy 120-an szorultak orvosi ellátásra, míg két ember – egy civil és egy tűzoltó – súlyos sérüléseket szenvedett – számolt be az Independent.

Az országban csak szombaton 125 tűzesetet jelentettek, miközben tűzoltó-repülőgépek és 1300 tűzoltó dolgozott a legpusztítóbb erdőtüzek eloltásán az ország középső részén, további ezer tűzoltó pedig más területeken dolgozott a lángok megfékezésén. 

Spanyolországban több mint 400 embert kellett kimenekíteni kedden az ország nyugati részéből, egy csaknem 3500 hektáron pusztító erdőtűz miatt. Cayetano Torres, a spanyol nemzeti meteorológiai szolgálat szóvivője szerint az elmúlt hónapokban tapasztalható hőhullám és csapadékhiány ideális körülményeket teremtett az erdőtüzek kialakulásához az országban. Majd hozzátette, hogy egy kis szél pedig hatalmas területekre kitudja terjeszteni az erdőtüzeket, és már kész is a baj. 

Eközben Dél-Franciaországban több mint 600 hektáron égett a tűz, ahonnan turisták ezreit kellett evakuálni. A lángok megfékezésére több száz katasztrófavédelmi munkatársat és tűzoltót vezényeltek az érintett területre. Franciaország egyébként két hónapon belül már a második hőhullámmal küzd. 

A helyi katasztrófavédelem szerint több mint 800 tűzoltó oltotta a délnyugat-franciaországi Bordeaux melletti régióban kialakult két erdőtüzet. A szomszédos megyékből négy repülőgépet és számos tűzoltót mozgósítottak.

(Borítókép:  Thibaud MORITZ / AFP)

Rovatok