Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió könnyítene az emberi eredetű anyagok adományozásán

2022. július 14., csütörtök 19:32

Az Európai Bizottság az emberi eredetű anyagok, köztük a vér, a szövetek, a sejtek, az anyatej, illetve a mikrobióta biztonságos, összehangolt és könnyebb adományozását célzó jogszabályjavaslatot terjesztett elő – tudatta a brüsszeli testület csütörtökön.

Az új rendelet célja, hogy megkönnyítse az emberi eredetű anyagok, azaz a rendkívüli fontosságú egészségügyi termékeknek a határokon átnyúló forgalmazását – írja az MTI.

Az uniós bizottság várakozásai szerint az új jogszabály meg fogja erősíteni a nemzeti egészségügyi hatóságok közötti szolidáris együttműködést, egyúttal az ágazatot, hogy a későbbiekben is képes legyen szavatolni az ellátást.

Magas szintű minőségi és biztonsági előírások betartását követeli mindazoktól, akik emberi eredetű anyagokat adományoznak, vagy ilyen anyagokkal kezelik őket. Hatékonyabb védelmet biztosít az emberi eredetű anyagokon alapuló terápiákban részesülőknek, valamint az emberi eredetű anyagokat adományozóknak és az orvosilag asszisztált reprodukció útján fogant utódoknak.

Arányos, kockázatalapú intézkedéseket vezet be a nemzeti felügyelet megerősítésére, valamint uniós támogatási intézkedéseket a nemzeti hatóságok számára. A rendeletjavaslat hatálya a szervek kivételével minden emberi eredetű anyagra kiterjed. Új anyagként jelenik meg benne egyebek mellett az anyatej – közölte az Európai Bizottság.

Rovatok