Index Vakbarát Hírportál

Nincs többé lehetetlen az oroszoknak: üzembe helyezik a rettegett fegyvert

2022. július 14., csütörtök 11:04

Az orosz haditengerészet évtizedekig készült rá, és most üzembe is helyezte egyik legsokoldalúbb és legrettegettebb fegyverét.

A sötét tónusú K-329 Belgorod, a világ leghosszabb tengeralattjárója, amelyet nukleáris meghajtású, atomtöltetű, nagy hatótávolságú torpedók hordozására terveztek, szolgálatba állt az orosz haditengerészetnél.

A Belgorodot pénteken a szeverodisznki Szevmasz hajógyárban tartott ünnepségen adták át az ország tengeri szolgálatának.

Az oroszok által „kutatóhajóként” reklámozott Belgorod, amely képes „különféle tudományos expedíciókat és mentési műveleteket végrehajtani a világtenger legtávolabbi területein”,

valójában egy hatalmas víz alatti fegyverrendszer, amely pusztító csapásmérő képességgel rendelkezik, és számos tenger alatti platform anyahajójaként szolgál.

A Belgorod egy erősen módosított Oscar II osztályú, nukleáris meghajtású, irányított rakétákkal felszerelt tengeralattjáró, amely körülbelül 183 méter hosszú, két OK-650V atomerőművel rendelkezik, amelyek egyenként 190 megawatt teljesítmény leadására képesek, és közel 24 000 tonna víz alatti vízkiszorítással rendelkezik.

A Belgorod az első olyan hajó lesz, amely a 2M39 Status-6 vagy Poseidon interkontinentális, nukleáris meghajtású, nukleáris fegyverzettel ellátott autonóm torpedókkal lesz felfegyverezve, amelyekből hatot hordozhat.

Putyin egyik szuperfegyvere kiélesítve

Vlagyimir Putyin hat úgynevezett „szuperfegyverének” egyike, amelyet egy 2019-es tüzes beszédében kiemelt, a Poseidon fő feladata, hogy figyelmeztetés nélkül csapást mérjen part menti létesítményekre. Állítólag különösen piszkos robbanófejjel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nemcsak azonnali károkat okozna, hanem sugárzással is beszennyezné a területet, és akadályozná a további műveleteket vagy javításokat.

Ez egy nukleáris hordozórendszer, amelyet közvetlenül az amerikai rakétavédelmi képességek gyengítésére terveztek. 2019 februárjában az orosz védelmi minisztérium közzétette az alábbi videót, amely állítólag a fegyver víz alatti tesztelését mutatja.

A hajó mélytengeri drónok, egy mélyre merülő, nukleáris meghajtású mini-tengeralattjáró és egy tenger alatti érzékelőhálózat működtetésére tervezett tenger alatti atomerőmű hordozására is alkalmas lesz.

Az orosz különleges küldetésű tengeralattjárók egyik fő feladata a viszonylag kis méretű tárgyak – például a tengerfenéken lévő tengeralattjáró-kábelek – vizsgálata vagy kiemelése a víz mélyén.

Ehhez finom mozdulatokra van szükség, és arra, hogy a víz alatt viszonylag stabil helyzetben, kis hajtóművek segítségével „lebegni” tudjanak. Az ilyen lebegőképesség kulcsfontosságú lehet a személyzettel vagy pilóta nélküli tengeralattjárók indításában és visszahívásában.

2015-ben, a jelek szerint szándékos kiszivárogtatással, egy orosz állami televízió adásában megjelent egy tájékoztató, amely a Belgorodot egy kisebb tengeralattjáróval a hajótest aljába fészkelődve mutatta.

A Belgoroddal nincs már lehetetlen küldetés

Az Oscar II osztályú irányított rakéta tengeralattjárók már most is a világ legnagyobbjai közé tartoznak. A hajótestük formája különösen széles, hogy 24 hatalmas P-700 Granit hajó elleni cirkálórakétát tudjanak befogadni, amelyek a tengeralattjáró mindkét oldalán a külső és a belső hajótest között elhelyezkedő hosszú rekeszekben vannak elhelyezve.

A Belgorod átépítésével a hajó teljes hossza 30 méterrel nőtt. Ezzel a K-329-es hosszabb lesz, mint a szovjet korszak monstre Typhoon osztályú ballisztikus rakéta tengeralattjárói, amelyek közül csak egy áll korlátozottan szolgálatban az orosz haditengerészetnél.

A Belgorod szolgálatba állítása egy olyan tenger alatti csapásmérő és felderítő platformot biztosít az Orosz Haditengerészet számára, mely a legkülönfélébb küldetések végrehajtására lesz alkalmas – írja a Drive szakportál.

A szuper-tengeralattjáró egy újabb eszközt ad Oroszországnak a gyorsan megnyíló Északi-sarkvidék uralmához, ahol az olvadó jég olyan interkontinentális tengeri útvonalakat biztosíthat, amelyek rövidebbek lehetnek, mint a Szuezi-csatornán való átkelés. 

Rovatok