Index Vakbarát Hírportál

Negyven évvel a bűncselekmény elkövetése után életfogytiglanra ítéltek egy iráni férfit Svédországban

2022. július 14., csütörtök 18:51

Svédországban életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek egy iráni férfit csütörtökön, miután a bíróság bűnösnek találta az 1980–1988 közötti iraki–iráni háború végnapjaiban elkövetett súlyos háborús bűncselekményekben és tömeggyilkosságokban.

A stockholmi kerületi bíróság közleménye szerint Hámed Núri 1988 júliusa és augusztusa között számos kegyetlenkedésben játszott szerepet, amikor az iráni fővárostól 45 kilométerre fekvő Karadzs városához közeli Gohardast börtön helyettes ügyészének közvetlen munkatársaként dolgozott – írja az MTI.

Svédországban az életfogytig tartó büntetés általában minimum 20-25 év börtönbüntetést jelent, de ezt meg lehet hosszabbítani. Amennyiben a svéd hatóságok végül szabadon engedik, Hámed Núrit automatikusan kitoloncolják az országból, de benyújthatja fellebbezését a mostani ítélet ellen.

A bíróság szerint a most 61 éves Hámed Núri részt vett „számos politikai fogoly kivégzésében Iránban 1988 nyarán az ügyészhelyettes közvetlen munkatársaként a börtönben, másokkal együttműködve a kivégzések előkészítésében és lebonyolításában”.

Tetteit a nemzetközi jogba ütköző, súlyos bűncselekményeknek ítélte a svéd bíróság. A kivégzések második hulláma olyan baloldali szimpatizánsokat sújtott, akik az iráni vádak szerint megtagadták muzulmán hitüket – írta közleményében a bíróság, hozzátéve, hogy ezeket a bűncselekményeket emberölésnek tekinti.

Hámed Núri végig tagadta bűnösségét. Tomas Zander bíró szerint a vádlott mindvégig ragaszkodott azon álláspontjához, hogy az ellene felhozott alaptalan bizonyítékokat „a MEK hamisította politikai célok érdekében”.

Mindazonáltal nem merült fel semmilyen érdemleges új információ, amely miatt a bíróságnak alapja lenne megkérdőjelezni a nyomozás megbízhatóságát és szavahihetőségét

– mutatott rá Zander bíró.

Núri védőügyvédei jelezték: fellebbeznek az ítélet ellen.

Rovatok