Index Vakbarát Hírportál

Először hirdettek 4-es szintű országos hőségriadót az Egyesült Királyságban

2022. július 15., péntek 15:49

Nagy-Britanniában országos vészhelyzetet jelentettek be a hőhullám miatt, mivel a hőmérséklet a jövő héten akár 40 Celsius-fok fölé is emelkedhet.

A legmagasabb riasztási fokozat arra figyelmeztet, hogy az egészséges emberek megbetegedhetnek, sőt akár meg is halhatnak a rendkívüli hőség miatt.

Ezt a fokozatot csak akkor kell kihirdetni, ha a hőhullám olyan súlyos vagy elhúzódó, hogy annak hatásai túlmutatnak az egészségügyi ágazaton, amely jelenleg is nagy nyomás alatt áll az emelkedő hőmérséklet miatt.

Az Egyesült Királyság Egészségügyi és Biztonsági Ügynöksége (UKHSA) két évtizeddel ezelőtti válaszlépési tervének elindítása óta még soha nem hirdetett hőséghullámra vonatkozó nemzeti vészhelyzetet.

A meteorológiai hivatal Anglia számos részére ritka, piros figyelmeztetést adott ki, ami azt jelenti, hogy a szélsőséges időjárás „súlyos megbetegedésekhez vagy életveszélyhez” vezethet – írja az Independent.

Ez azt jelenti, hogy hétfőn, majd kedden is rendkívüli, talán rekordot döntő hőmérséklet valószínű. A Met Office szóvivője, Graham Madgem elmondta: „Ez egy nagyon komoly helyzet”, hozzátéve, hogy a 40 Celsius-fokot elérő hőmérséklet „történelmi jelentőségű” lenne.

Az előrejelzések szerint 80 százalék az esélye annak, hogy a hőmérő higanyszála meghaladja az Egyesült Királyságban 2019. július 25-én a Cambridge-i Egyetem Botanikus Kertjében felállított 38,7 Celsius fokos rekordhőmérsékletet.

Rovatok