Index Vakbarát Hírportál

Haleső volt Indiában

2022. július 15., péntek 06:22

Jagtial városának lakói különleges jelenséget tapasztalhattak meg: halak hullottak az égből – számolt be az ABP indiai hírcsatorna.

Indiát jelenleg szélsőséges időjárás sújtja, az 50 fok feletti hőhullámot most a monszun követi, ami árvizeket és nagy esőzéseket hozott magával. Telangána állam Jagtiál városában nemcsak csapadék, hanem halak is hullottak az égből – számolt be az IFLScience

A Twitteren terjedő videó állítólag az egyik lepottyanó, a földön még vergődő halat örökíti meg. A jelenség ugyan rendkívül ritka, de nem példa nélküli. 

Néha előfordul, hogy egy-egy nagyobb esőzés kis halakat vagy békákat hoz magával, amiket egy tó vagy folyó felett dúló vihar, nagy erejű szél emel ki a vízből

– mondta a tudományos portálnak a Met Office brit meteorológiai szolgálat szóvivője.

Texasban a 2021-es év végén filmeztek le hasonló halesőt, amikor is tengeri záporok zúdultak Texarkana városára. 

A Kongresszusi Könyvtárban pedig már találtak olyan dokumentumot, amely arról számolt be, hogy békák hullottak az égből. A leírás egyben meg is magyarázta, hogy a vizek feletti erős széllökések könnyen felkaphatják az apró állatokat. 1882. június 16-án az iowai Dubuque-ban a kis anurán békák a jégesővel, fagyottan hullottak a talajra. 

Rovatok