Index Vakbarát Hírportál

Hét évet kapott a moszkvai politikus, aki elítélte a háborút

2022. július 15., péntek 09:33

Egy moszkvai önkormányzati képviselőt hét évre börtönbe zárnak, mert véleményt nyilvánított Oroszország ukrajnai háborújáról. Ez az első szigorú ítélet az invázió után kihirdetett új, másként gondolkodókat célzó törvény alapján.

A 60 éves Alekszej Gorinovot áprilisban tartóztatták le, miután megörökítették, hogy a városi tanács egyik ülésen bírálta az inváziót – emlékeztetett a BBC. Az Ukrajna elleni támadást követő törvény értelmében bárki, aki „álhíreket” terjeszt a hadseregről, akár 15 év börtönbüntetéssel is sújtható, és az oroszok nem mondhatják ki a háború szót az invázió leírására.

Vlagyimir Putyin elnök ehelyett a „különleges katonai művelet” kifejezést használta, bár a múlt héten a parlamenti vezetőkhöz intézett beszédében már „donbászi háborúról” beszélt. 

Pavel Csikov emberi jogi aktivista szerint Gorinov ítélete az első börtönbüntetés az új törvény alapján. Eddig a bírák csak pénzbüntetést vagy felfüggesztett büntetést szabtak ki. Olekszija Mengyelejeva bíró azonban úgy ítélte meg, hogy a férfi „politikai gyűlöletből” követte el a bűncselekményt, és félrevezette az oroszokat, ami után „szorongást és félelmet” éreztek a katonai akció kapcsán.

Az észak-moszkvai bíróságon megjelenő Gorinov egy papírlapot tartott a kezében, amelyre kézzel azt írta: „Szükség van még erre a háborúra?” Egy bírósági rendfenntartó megpróbálta eltakarni az üzenetet.

Многие члены "особых троек", творивших террор, сами были расстреляны.
Всем нынешним людям в мантиях стоило бы перечитать историю pic.twitter.com/OWL0KrY2EV

— Александр Шуршев (@Shurshev) July 8, 2022

Rajzversenyt kifogásolt, miközben Ukrajnában gyermekek halnak meg

Az ellenzéki tanácsost április végén tartóztatták le, több mint egy hónappal azután, hogy felszólalt egy kerületi gyűlésen Moszkva északkeleti részén, Krasznoszelszkij körzetében. Gorinov azt kifogásolta, hogy gyermekrajzversenyt rendeznek, miközben Ukrajnában gyermekek halnak meg. Azt is megpróbálta elérni, hogy a tanácsülés elején egyperces felállással adózzanak az ukrajnai áldozatok emlékének.

Egy másik ellenzéki képviselő, aki kiállt Gorinov mellett, azóta elmenekült Oroszországból. Az ügyészség szerint mindketten szándékosan és tudatosan összeesküdtek az orosz hadsereg lejáratására.

Az ítélethozatal előtt – a jelen lévő aktivisták és újságírók szerint – Gorinov azt mondta a bírónak: Oroszország kiterjesztette a 20. századi háborúkkal kapcsolatos határait. „Bucsa, Irpiny, Hosztomel” – sorolt fél néhányat azok közül a helyszínen közül, ahol az orosz erők vélhetően háborús bűnöket követtek el.

Gorinov barátja, az ellenzéki aktivista, Ilja Jasin elborzadt az ítélet „szadizmusán”.

Прочитайте про чудовищный приговор моему товарищу Алексею Горинову: https://t.co/iYTfIdsY9Y
Честно говоря, я просто в оцепенении от такого садизма.

— Илья Яшин (@IlyaYashin) July 10, 2022

Jasin nemrég 15 napos börtönbüntetést kapott, mert ellenszegült a letartóztatásakor. Egy másik aktivista, Maria Aljohina szerint „történelmi pokol”, hogy egy választott képviselőt hét évre börtönbe zárnak azért, mert a háborút háborúnak nevezte.

Egy orosz politikai szakértő szerint egyértelmű, hogy a hatóságok intő figyelmeztetést küldtek a „másként gondolkodóknak”.

A háború kifejezés használata szabotázs, szálka a hatóságok szemében – mondta Tatjana Sztanovaja. Ha azonban olyan politikai akcióval párosul, mint amilyen Gorinové volt, azt már-már terrorizmusnak tekintik, és hosszú börtönbüntetéssel sújtják.

Az orosz ügyészség hosszú börtönbüntetést követel Andrej Pivovarovra, a demokrácia prominens képviselőjére is, akit májusban leszállítottak egy Szentpétervárról induló repülőről. Ügyvédje szerint azzal vádolják, hogy egy tiltott szervezetet, a Nyílt Oroszországot irányította.

(Borítókép: Alekszej Gorinov, a moszkvai képviselő, akit azzal vádolnak, hogy tudatosan hamis információkat terjesztett az ukrajnai háborúval kapcsolatban 2022. július 8-án. Fotó: Kirill Kudryavtsev / AFP)

Rovatok