Index Vakbarát Hírportál

Kitennék pártjából a volt német kancellárt Putyin barátsága miatt

2022. július 16., szombat 10:31

A német koalíciós kormányt vezető szociáldemokraták (SPD) köreiben hivatalosan is megkezdődött a vita arról, hogy kizárják az exkancellárt a pártból. Ennek pedig legfőbb oka, hogy a háború kitörése óta sem szakította meg kapcsolatait az orosz elnökkel.

A kizárást a párt hannoveri csoportja kezdeményezte, de az eljárás hetekig is eltarthat. Az egyik helyi szocdem vezető azt mondja, eddig 17 észrevétel futott be hozzájuk Schröder párttagságával kapcsolatban. Az SPD egyik vezetője nemrégiben nyilatkozott a Rheinische Post című napilapnak és azt mondta, hogy

Schrőder úgy döntött, hogy személyes és pénzügyi függése Putyintól fontosabb számára, mint elkötelezettsége az SPD, vagy saját kancellárságának öröksége iránt.”

Jogászok szerint azonban nem lesz olyan egyszerű kizárni a volt kancellárt, aki bármilyen döntés ellen fellebbezhet is.

A bukása után is jól futott a szekere

Schrőderről, aki 1998 és 2005 között volt német kancellár, köztudott, hogy szoros barátságot ápol Vlagyimir Putyinnal. Alig néhány hónappal azután, hogy a választási vereséget követően távozott a kancellári hivatalból,  az oroszok megkínálták a frissen alapított, Északi Áramlat nevű német-orosz vegyesvállalat felügyelő bizottsági elnöki posztjával. Nem utasította vissza a Gazprom finanszírozta, többségi orosz állami tulajdonban lévő energia óriásnál neki kínált tisztet.

2017-ben még tovább lépett, mert a másik orosz állami energiacégnél, a Rosznyeftnél lett a felügyelő bizottság elnöke. 

Aztán jött a háború idén februárban és Schrőder azóta folyamatos támadásnak van kitéve, hogy mielőbb szakítsa meg kapcsolatait a Kremllel. A volt kancellár ugyan igazságtalannak nevezte a háborút, de Putyint bíráló mondat nem hagyta el a száját. Légüres térbe került Németországban, mert jól fizető állásaitól nem akart megválni, végül a közvélemény és a politikai nyomás hatására kénytelen volt távozni az orosz cégekben betöltött posztjairól.

A nyomásgyakorlás első intő jele az volt számára, amikor a német parlament megszavazta volt kancellárként élete végéig járó juttatásainak megvonását, így például, hogy nem jár már neki önálló iroda és fizetett munkatársak sem. Az Európai Parlament is elfogadott egy határozatot, amely szerint szankciókkal sújtják Schrödert és a hozzá hasonló uniós tagállamok vezető politikusait, akik pénzügyi kapcsolatokat tartanak fenn Oroszországgal – emlékeztet a Deutsche Welle

Néhány napja a 78 éves Schrőder a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapnak adott interjújában azt mondta, hogy nem fog elvágni minden lehetőséget, amelynek segítségével – szükség esetén – tárgyalhat Putyinnal. Hozzátette, személyesen nem hisz a katonai invázióban Ukrajnában, helyette a konfliktust tárgyalások és a diplomácia segítségével kellene megoldani.

(Borítókép: Gerhard Schröder volt német kancellár 2016. szeptember 29-én Berlinben. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok