Index Vakbarát Hírportál

India jövőre lekörözi Kínát

2022. július 16., szombat 05:43

A népességnövekedésről szóló globális előrejelzés a magyarországi trendeket nem említi.

A népszaporulat a világ országainak zömében az elkövetkező nyolc évtizedben rendületlenül növekszik – áll az ENSZ előrejelzésében.

Napra pontosan számolták ki, hogy a Föld lakosainak száma 2022. november 15-én fogja elérni a nyolcmilliárdot. A gyarapodás azonban nem torpan meg: a népesség 2030 elején 8,5 milliárd, 2050-ben 9,7 milliárd, 2100-ban pedig 10,4 milliárd körül alakulhat.

A Föld népessége tehát az előrejelzés szerint 31 százalékkal nőhet az évszázad végéig.

A népességnövekedés elképesztő ütemét illusztrálja egy virtuális honlap, amely másodpercénként több szülést regisztrál, és amelyen hipotetikusan nyomon követhető, mikor lesz a Földnek nyolcmilliárd lakosa.

Csökkenő termékenység, növekvő élettartam

A világ átlagos termékenységi rátája eközben tovább csökken. A globális népességnövekedés mértéke 1950 óta először csökkent 1 százalék alá 2020-ban. Napjainkban egy anya átlagosan 2,3 gyermeket hoz a világra, ami óriási visszaesés 1950-hez képest, amikor egy nő átlagosan ötször szült.

Az előrejelzések szerint 2050-re az arányszám enyhén csökken – átlagosan 2,1 szülésre. Ugyanakkor a várható élettartam növekedése nagymértékben szerepet játszik a világ népességnövekedésében.

Az élettartam 2019-ben elérte az 72,9 évet. Csaknem 9 évvel hosszabb, mint 1990-ben.

A halandóság további csökkenésével a várható élettartam 2050-ben globálisan 77,2 év lesz – áll a jelentés összegzésében. A népességnövekedés egyébként még akkor is bekövetkezne, ha a mai magas népszaporulatú országokban a gyermekvállalás azonnal két születésre csökkenne átlagban.

A 65 éves és annál idősebb korosztály 2050-re várhatóan már a népesség 16 százalékát alkotja majd, szemben az idei év 10 százalékával. A férfiak jelenleg még többségben vannak: a népesség 50,3 százalékát teszik ki, de 2050-re várhatóan kiegyenlítődik a nők és a férfiak száma.

India lesz a világ legnépesebb országa

Kína sokáig a világ legnépesebb országa volt, de az előrejelzés szerint csak a jövő évig: 2023-ban már Indiának lesz a legtöbb lakosa a Földön.

Ma mindkét ország lakossága meghaladja az 1,4 milliárdot, ami a világ népességének több mint egyharmadát teszi ki. Kína népessége azonban várhatóan jövőre csökkenni kezd.

Az előrejelzések szerint 2050-ben Indiában 1,6 milliárd, míg Kínában 1,3 milliárd ember él majd.

India csak egyike annak a nyolc országnak – a Fülöp-szigetek, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Egyiptom, Etiópia, Nigéria, Pakisztán és a Tanzániai Egyesült Köztársaság mellett –, ahol 2050-re jelentős népességnövekedés várható. A népesség a felsoroltak mellett több, a Szaharától délre fekvő országban is megduplázódik.

Ezzel párhuzamosan 61 országban várható legalább 1 százalékos népességcsökkenés. Közülük is messze kiemelkedik Bulgária, Lettország, Litvánia, Szerbia és Ukrajna, ahol az előrejelzések szerint 20 százalékos népességcsökkenés sem kizárt, azaz egyötödével csökkenhet ezen országok lakosainak száma.

A jelentés Magyarországot név szerint nem említi.

Az ENSZ előrejelzése szerint Észak-Amerika a 2030-as évek végén éri el a népesség csúcsát, majd „a tartósan alacsony népszaporulat miatt” a lakosság száma csökkenni kezd – az Egyesült Államok kivételével. Utóbbinak ma 337 millió lakosa van, az előrejelzés szerint a szám 2050-ben 375 millióra nő. Ezzel az USA a világ harmadik legnépesebb országa lesz India és Kína mögött.

(Borítókép: A Kamla Nagar piac Újdelhiben 2022. február 12-én. Fotó: Amal KS / Hindustan Times / Getty Images)

Rovatok