Index Vakbarát Hírportál

Rejtélyes halálos betegség terjed Afrikában

2022. július 16., szombat 14:32

Rejtélyes, halált okozó járvány kitörését vizsgálják Tanzánia déli részén, a vírus eddig egy tucat embert fertőzött meg, közülük legalább hárman meghaltak.

Dr. Aifelo Sichalwe tanzániai tiszti főorvos szerdán a fővárosban, Dodomában tartott tájékoztatót az új vírussal kapcsolatban. 

Közölte, hogy eddig összesen 13 olyan személyt jelentettek, aki elkapta a rejtélyes betegséget a kelet-afrikai ország Lindi régiójában fekvő Mbekenyera faluban. A tünetek közé tartozik a láz, a fejfájás, a fáradtság és az orrvérzés. Ezek az Ebola- és a Marburg-vírus okozta betegség tüneteihez hasonlítanak – írja az abc News.

Sichalwe azonban elmondta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok előzetes eredményei kizárták az Ebola- és Marburg-vírusokat ezekben az esetekben, és azt is hozzátette, hogy a betegek Covid–19-re is negatívak voltak.

Az első esetet július 5-én jelentették.

A tanzániai egészségügyi minisztérium egy szakértői csoportot küldött Lindi régióba, hogy kivizsgálja a járvány kitörését, és intézkedéseket hozzon az ismeretlen betegség további terjedésének megakadályozása érdekében.

Rovatok