Index Vakbarát Hírportál

Egy brit Tesco már elnézi, ha a bolti tolvaj szegény

2022. július 17., vasárnap 15:33 | aznap frissítve

Egy liverpooli Tesco arról számolt be, hogy az áruházban ezentúl nem fognak feljelentést tenni, ha valaki azért lopott élelmiszert, mert nem telik rá.

Ha a boltban dolgozók észreveszik, hogy valaki lopott az üzletből, akkor inkább megpróbálnak segíteni rajta ahelyett, hogy kihívnák a rendőröket – írja a Mirror. Inkább helyi, velük együttműködő segélyszervezetekhez irányítják őket, ahol kapnak egy élelmiszerből álló segélycsomagot.

Azok, akik lopnak, általában alapvető élelmiszereket vagy tisztálkodási eszközöket tulajdonítanak el: tejet, sajtot, kenyeret, pelenkát. Az alapvető élelmiszerek lopkodása az egyre mélyebb megélhetési válság miatt ugrott meg – számoltak be az Egyesült Királyság üzletei. 

Az áruházban azért is döntöttek e mellett a megoldás mellett, mert a havonta eltulajdonított termékek értéke elérte az 50 ezer fontot, tehát a mintegy 23 és fél millió forintot. A kezdeményezést Emily Spurrell rendőrkapitány is támogatja, aki úgy fogalmazott, hogy senkinek sem szabadna olyan helyzetbe kerülnie, hogy ne tudjon lopás nélkül ételt tenni a családja asztalára. 

Mivel az ötlet kivitelezése még nem teljesen tisztázott, és számtalan konfliktust szülhet, ezért az áruház dolgozóinak egy speciális képzésen kell részt venniük, hogy különbséget tudjanak tenni a tolvajok között. A programot egyébként Ian Byrne munkáspárti képviselő terjesztette elő. 

Rovatok