Index Vakbarát Hírportál

Lángokban áll fél tucat dél-európai ország, tízezreket kellett kitelepíteni

2022. július 17., vasárnap 16:29 | aznap frissítve

Franciaország turisták által kedvelt térségében, Gironde-ban mintegy 14 ezer embert kellett evakuálni a gyorsan közeledő erdőtüzek miatt. Szemtanúk apokaliptikusnak nevezték a lángoló területeket. Franciaországban ezen a nyáron több mint tízezer hektár vált a lángok martalékává.

Nem jobb a helyzet Spanyolországban sem. Délen, Mijas környékén 3200 embert menekítettek ki. A tüzek nem messze az ismert üdülőhelytől, Málagától csaptak fel, de egyre-másra jelentenek újabb tűzfészkeket Castilla y León és Galicia tartományokból.

Egy málagai lakos mesélte a BBC-nek, hogy

felkaptunk néhány ruhadarabot, ami a kezünk ügyébe akadt, és már futottunk is ki a házból. Az utcán az emberek rohantak, miközben mentők száguldoztak fel-alá.

Portugáliában ugyan mostanra megfékezték a lángokat, de a hatóságok szerint 238 ember életét követelte az elmúlt napok hősége.

Marokkóban a hatóságok 1300 ember azonnali kitelepítését rendelték el az észak-afrikai ország északi területeiről, és több tucat pihent tűzoltót küldtek a térségbe.

Krétán, Réthimno térségében, a sziget északi részén küzdenek a tűzoltók, mert a város körüli dombokon lángra kapott az aljnövényzet. Törökország délnyugati részén és Horvátország tengerparti területein is felcsaptak a lángok. Az erdőtüzek Zadar és Šibenik térségében még kezelhetők, senkit sem kellett kimenekíteni.

A hét elején újabb hőhullám érkezik Afrika felől

Az előrejelzések szerint Marokkó térsége felől érkezik keleti irányba, Kréta felé tart majd az újabb hőség a hét elején Dél-Európában, de az Ibériai-félszigeten át Európa legnyugatibb részébe is jut a forróságból. Meteorológusok szerint a hét első napjaiban újabb hőségrekordok dőlhetnek meg, hiszen Londonban 39, míg kedden Párizsban már 41 fokot várnak.

Ez pedig azt jelenti, hogy továbbra is nagyon magas lesz a valószínűsége annak, hogy bárhol a dél-európai régióban újabb erdőtüzek keletkezzenek. 

(Borítókép: Tűzoltók dolgoznak a Portugália északi részén fekvő Baiao állambeli Eirizben keletkezett tűz oltásán. Fotó: Patricia de Melo / Afp)

Rovatok