Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij már senkiben nem bízik, sorra cseréli a titkosszolgálat vezetőit

2022. július 17., vasárnap 15:45

Oroszország ukrajnai inváziója óta teljes a káosz az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SzBU), legalábbis a vezetőváltások ezt mutatják. Volodmir Zelenszkij ukrán elnök több ügynököt is árulónak nyilvánított. A jelek szerint hamarosan vezetőváltás jön, ami az egész szervezetet érinti.

Az Ukrán Állami Nyomozó Iroda közölte, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SzBU) egyik regionális igazgatóságának őrizetbe vett volt vezetőjét azzal gyanúsítják, hogy titkos adatokat továbbított Oroszországnak.

Az SzBU közölte, hogy az őrizetbe vett személy 2022 márciusáig az egyik regionális titkosszolgálati igazgatóság vezetője volt.

A nyomozóiroda és az SzBU közös különleges műveletet hajtott végre, amely leleplezte Ukrajna árulóját – az SzBU egy jelenlegi alkalmazottját, aki az orosz különleges szolgálatoknak dolgozott

– áll az iroda honlapján megosztott közleményben.

Az ukrán média végül közölte, hogy a szombaton őrizetbe vették Oleh Kulinyicsot, az SzBU volt krími főnökét, aki a hivatal vezetőjének, Ivan Bakanovnak volt az asszisztense.

„A hivatalos tájékoztatás szerint az SzBU tisztje Ukrajna elleni hírszerzési információkat is továbbított az orosz különleges szolgálatoknak. Különösen az államtitkot képező információkat illetően” – közölte a sajtószolgálat. A krími vezetőt a posztra Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevezte ki 2020-ban – írja a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Nem egyedüli eset

Nem egyedüli eset ez az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál. Ukrán tisztviselők azt állítják, hogy az orosz csapatok részben azért tudták elfoglalni Herszon városát, mert az SzBU ügynökei nem robbantották fel a Dnyipro folyón átívelő Antonovszkij hidat, így a csapatok be tudtak jutni a városba.

Ekkor állítólag Zelenszkij parancsa ellenére Szerhij Krivorucsko tábornok, a herszoni SzBU igazgatóságának vezetője utasította tisztjeit, hogy evakuálják a várost, mielőtt az orosz csapatok megrohamoznák.

Az SzBU-n belüli zűrzavart tovább fokozza, hogy Andrij Naumov dandártábornok, aki az ügynökség belbiztonsági osztályát vezette, néhány órával az orosz invázió előtt külföldre menekült.

Ihor Szadokin ezredes pedig, a helyi hivatal terrorizmusellenes központjának vezetője állítólag a Krím felől északra tartó orosz erőknek adott tippet az ukrán aknák helyéről.

Az már csak hab a tortán, hogy a hírek szerint Volodimir Zelenszkij elnök le akarja váltani az ukrán titkosszolgálat jelenlegi vezetőjét, Ivan Bakanovot is.

A hatóságok mindhárom volt SzBU-tisztviselőt hazaárulással vádolják, Zelenszkij március 31-én megfosztotta Naumovot és Krivorucskót rangjától, és „árulóknak” nyilvánította őket – írja a Politico.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy sajtótájékoztatón 2022. április 23-án Kijevben. Fotó: John Moore / Getty Images)

Rovatok