Index Vakbarát Hírportál

Minden brit iskola kap defibrillátorokat

2022. július 17., vasárnap 14:04

A kormány bejelentette, hogy a 2022/23-as tanév végére minden angliai állami iskolában lesz defibrillátor.

Az oktatási minisztérium tisztviselői találkoztak a kampányolókkal, köztük Mark Kinggel, akinek 12 éves fia, Oliver 2011-ben hirtelen szívmegállást szenvedett egy úszóversenyen.

Mark King és a korábbi angol labdarúgó, Jamie Carragher együtt dolgozott azon, hogy minden iskolában kötelezővé tegyék a defibrillátorok használatát. Kutatások szerint a szívmegállást követő három-öt percen belüli, defibrillátorhoz való hozzáférés több mint 40 százalékkal növeli a túlélés esélyét.

Iskolánként legalább egy készüléket biztosítanak

Fia emlékére Mark King létrehozta az Oliver King Alapítványt. A kormány együttműködött olyan jótékonysági szervezetekkel, mint a British Heart Foundation, hogy megállapítsa, mekkora szükség van az angliai iskolákban defibrillátorokra – írja az Independent. Az államilag iskolák számára felmérik, hány eszközre van szükség ahhoz, hogy mindenki hozzáférhessen, a becslések szerint ez a szám összesen több mint 20 ezer lesz.

A kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy minden iskolában legalább egy defibrillátort finanszíroz, a nagyobb iskolák esetében pedig többet.

Az első szállítások várhatóan még karácsony előtt megkezdődnek. A kormány szerint sok iskola már rendelkezik defibrillátorral, de a program célja, hogy pótolja a hiányosságokat, és biztosítsa, hogy minden állami iskolában legyen legalább egy készülék.

Rovatok