Index Vakbarát Hírportál

Bonyodalom a népszámlálás körül, torzulhatnak az eredmények

2022. július 18., hétfő 15:04

Nem világos, hogy a Németországban folyamatban lévő országos népszámlálás a tervezett időpontban befejezhető-e szoftverproblémák miatt, derült ki hétfőn Berlinben, a városok és kerületek képviselőinek a központi kormányhoz intézett leveléből.

Az adatok nagy részének összegyűjtésére használt szoftver „jelentős problémákat” mutat, és lehetséges, hogy ez „veszélyezteti a 2022-es népszámlálás időben történő befejezését” – írták a Markus Richternek, a belügyminisztérium digitalizálásért felelős tisztviselőjének címzett levélben.

A dpa német hírügynökség betekintést nyert a dokumentumba, amelynek aláírói aggodalmukat fejezték amiatt is, hogy a problémák miatt torzulhatnak a népszámlálás eredményei. A 2022-es népszámlálás keretében – amely 11 év után az első – országszerte több mint 30 millió embernek kell három hónap alatt adatokat szolgáltatnia.

A véletlenszerűen kiválasztott 10,2 millió embertől egyebek között a nevüket, nemüket, családi állapotukat és állampolgárságukat kérdezik. Emellett mind a 23 millió lakóingatlan-tulajdonost vagy -kezelőt megkérdezik lakásukról, lakóépületeikről.

A kérdéseknek csak egy részét kell megválaszolni rövid személyes interjúk keretében, a legtöbbre online kell válaszolni. Népszámlálás Németországban elvileg tízévente van, de a koronavírus-járvány miatt a tavalyit idénre halasztották, írja az MTI.

Rovatok