Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg embert raboltak el az oroszok Ukrajnából

2022. július 18., hétfő 05:55

Több ezren tűntek el nyomtalanul, elsősorban a megszállt területekről, sokakat csak holtan láttak viszont a hozzátartozók. Az ukrán kormányzat azt állítja, hogy százezreket deportáltak az orosz erők Kelet-Ukrajnából Oroszországba.

A bucsai mészárlásról rengeteg hír jelent meg a nemzetközi sajtóban, arról pedig már az Indexen is beszámoltunk, hogy a Kijevhez közeli városban, valamint Ukrajna több pontján is nemzetközi segítséggel vizsgálnak háborús bűncselekményeket. Bucsa azonban csak a jéghegy csúcsa, ugyanis többezer ukrán újságírót, aktivistát és szociális munkást raboltak el az oroszok a megszállt területekről.

Március 12-én például két újságírót raboltak el az orosz katonák, akik az általuk elkövetett atrocitásokról számoltak be. Az egyikük nevelt lánya az Economistnak elmondta, hogy zsákot raktak a fejükre, és ismeretlen helyre szállították őket. A lány nevelőapja Szerhij Cihipa ukrán újságíró, akit legutóbb az orosz állami televízió egyik műsorában látott. Cihipa feltűnően le volt fogyva, és a Kreml propagandáját szajkózta.

A lehetőségekhez képest a kínzásokat is széles körűen dokumentálták.

Egy aktivista, név szerint Mikola Pancsenko a megszállt területeken vett részt egy tüntetésen, majd elrabolták, miközben élelmiszert vásárolt. A felesége úgy emlékezett vissza a történtekre, hogy órákkal később maszkos orosz katonák érkeztek házukhoz a férjével együtt, és fegyvereket kerestek, majd ismét eltűntek. Pancsenkót egy hónappal később, törött bordával engedték szabadon az oroszok. Sok más áldozatot azonban holtan találtak.

A jelenség nem újdonság Ukrajnában. 2014 és 2021 között több mint kétezer ember tűnt el. Mind az oroszbarát, mind az ukrán titkosszolgálat érintett volt ezekben. Miután 2014-ben Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, a krími tatár közösség vezetőit, valamint aktivistákat hurcoltak el. Az 1990-es évek csecsenföldi háborúk során pedig annyi személy tűnt el nyomtalanul, hogy azt a Human Rights Watch emberiség elleni bűnöknek nyilvánította.

A háború kitörése utáni első három hónapban a rendőrség körülbelül 9 ezer bejelentést kapott eltűnésekkel kapcsolatban, elsősorban az oroszok által megszállt donyecki régióból. A kormányzat emellett azt állítja, hogy százezreket deportálhattak Oroszországba Kelet-Ukrajnából.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy Szöulban megrendezett nemzetközi Ázsia-konferencián kijelentette, akár kétmillió ukránt is elhurcolhattak az oroszok, azonban a deportáltak számát valószínűleg sosem fogják pontosan megtudni.

Ukrajna eltűnt személyekkel kapcsolatos rendszerei hiányosak. 2018-ban ugyan törvényt fogadtak el a hasonló esetek dokumentálása és a felkutatás egyszerűbbé tételéről. Az országban azonban a korrupció és bürokrácia továbbra is nagy gondot jelent, emiatt a gyakorlatban nem történt előrelépés. A háború új szakasza azonban ennek a folyamatnak is új lendületet adhat.

(Borítókép: Olga Maltseva / AFP)

Rovatok