Index Vakbarát Hírportál

Ukrán sajtó: Magyarország megváltoztatta az álláspontját a fegyverszállítás kérdésében

2022. július 19., kedd 20:35 | aznap frissítve

„Magyarország váratlanul megváltoztatta az álláspontját a fegyverszállítások kérdésében.” – Ilyen és ehhez hasonló hírek járták be kedd délután óta az ukrán sajtót. Az ukrán híroldalak szerint ugyanis Magyar Levente, a külügyminisztérium államtitkára azt mondta: Magyarország hajlandó engedélyezni, hogy az ország területén keresztül fegyvereket szállítsanak Ukrajnába.

Magyar Levente kedden utazott a nyugat-ukrajnai Lviv városába, erről az MTI közlése alapján már korábban beszámoltunk az alábbi írásunkban.

Az ukránok részéről azonban teljesen máshogy futott körbe ugyanez a hír, méghozzá azért, mert Lviv városi tanácsának sajtószolgálata ugyanerről a találkozóról azzal a címmel számolt be, hogy

Magyarország nem ellenzi azt, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnába a területén keresztül.

Írásuk elején felidézték azt a magyar kormány által sokszor hangoztatott álláspontot, miszerint Magyarország azért nem engedélyezi a szállítást a területén keresztül, mert nem akarja veszélynek kitenni a a Kárpátalján élő magyar kisebbséget. Ezután viszont azzal folytatták, hogy Magyar Levente a keddi találkozón azt mondta: Magyarország ugyan nem szállít fegyvereket Ukrajnának, de harmadik országoknak lehetővé teszi azt, hogy a területén keresztül megtegyék ezt. 

Magyarország nem szállít fegyvereket, ez a mi stratégiai álláspontunk. Harmadik országok azonban használhatják a területünket erre

– idézték az írásban az államtitkárt.

A közlést azóta a nagyobb ukrán hírügynökségek, híroldalak egytől egyig átvették a lvivi sajtószolgálatra hivatkozva, többek közt az Ukrinform, a Unian és a Pravda is. 

Kerestük a külügyminisztériumot

A fentiekkel kapcsolatban megküldtük kérdéseinket a külgazdasági és külügyminisztériumhoz is – amint válaszolnak, beszámolunk róla. 

Reagált a külügy: Nem változott az álláspont

Frissítés: Paczolay Máté, a külügyminisztérium sajtószóvivője megkeresésünkre válaszolva azt írta: 

Magyarország nem változtatta meg álláspontját a fegyverszállítások kapcsán.

„A fegyverszállításokkal kapcsolatos magyar álláspont a kezdetektől fogva világos: nem küldünk sem katonát, sem fegyvert Ukrajnába, és nem engedünk át fegyverszállítmányokat a magyar–ukrán határon” – közölte a szóvivő. Paczolay Máté azt is hozzátette:

Ez az álláspont továbbra is változatlan, így minden ezzel ellentétes állítást megfogalmazó hírportál valótlanságot közöl. 

Végezetül arra is emlékeztetett, hogy a fegyverszállítások „biztonsági kockázatot jelentenek Kárpátalja területére, és kockáztatnák a magyar emberek biztonságát.

Az egyelőre nem világos, hogy a lvivi városi tanács miért írt arról, hogy Magyarország megváltoztatta az álláspontját. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az államtitkár szavait félretolmácsolták, vagy félreértették valamilyen módon. 

(Borítókép: Az ukrán hadsereg Artemivszkből kivonuló katonái egy tehervonatra helyezett rakéta-sorozatvetővel 2015. március 6-án. Fotó: MTI / EPA / Roman Pilipej)

Rovatok