Index Vakbarát Hírportál

A Facebookot, a Google-t és a WhatsAppot is betilthatják Indonéziában

2022. július 19., kedd 16:18

Indonéziában napokon belül betilthatnak több közösségi médiafelületet és online oldalt, köztük a Facebookot, a Google-t és a WhatsAppot is, amennyiben azok nem regisztrálják magukat határidőn belül – jelentette be az indonéz kommunikációs és információs minisztérium kedden.

A közlemény szerint a regisztrációs kötelezettség az idén januártól hatályos új szabályozás része, mely szerint minden technológiai platform csakis engedéllyel működhet az országon belül.

A három említett cég szerdáig kapott haladékot, hogy benyújtsa az engedélykérelmét, máskülönben a minisztérium törvényellenesnek minősíti őket, felfüggesztik az elérésüket, és illegálissá válnak az országban. 

Többször értesítettünk minden helyi és külföldi technológiai céget, beleértve az online szolgáltatások, weboldalak és alkalmazások üzemeltetőit, hogy regisztrálniuk kell magukat, ha el akarják kerülni, hogy felfüggesszék a működésüket. Hat hónapjuk volt erre

– nyilatkozott Semuel Abrijani, a kommunikációs és információs minisztérium információs alkalmazásokért felelős főigazgatója kedden újságíróknak.

Az új rendelkezés felhatalmazza a hatóságokat, hogy beleszóljanak az internetes oldalak működésébe, és elrendeljék bizonyos tartalmak törlését, amennyiben azokat sértőnek, törvénysértőnek vagy „a köznyugalom megzavarására alkalmasnak” minősítik.

Az indonéz kormány több erőfeszítést tett már annak érdekében, hogy – főleg a 2024-es elnök- és parlamenti választásokra készülve – megakadályozzák az álhírek és téves információk terjedését, ennek része az év eleje óta hatályos regisztrációs szabályozás is.

Rovatok