Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták az Arany Medve díjas iráni filmrendezőt

2022. július 19., kedd 12:09

Az ellenzéki Dzsafar Panahit egy hete vették őrizetbe, amikor a teheráni ügyészségre ment, hogy ott tájékozódjon az egyik kollégája, Mohammad Raszulof ügyéről, akit szintén letartóztattak.

Börtönbe szállították Dzsafar Panahi ellenzéki iráni filmrendezőt, hogy folytassa a 2010-ben rá kiszabott, de akkor két hónap után felfüggesztett hatéves börtönbüntetés letöltését. Az Arany Medve díjas rendezőt egy hete tartóztatták le Teheránban.

A 62 éves filmrendezőt a Teherán közelében lévő Evin börtönbe vitték – közölte az iráni igazságügyi hatóságok szóvivője egy sajtóértekezleten. Panahi az egyik legtöbb díjjal elismert iráni filmrendező.

2015-ben Taxi Teherán című drámájával elnyerte a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon az Arany Medve díjat, 2018-ban pedig a Cannes-i Filmfesztiválon Három nő című filmjének forgatókönyvéért kapott díjat.

A másként gondolkodó művészt 2010-ben hat év börtönbüntetésre ítélték, továbbá húsz évre eltiltották a filmkészítéstől „rendszerellenes propaganda” miatt, miután 2009-ben az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök újraválasztása ellen demonstrált.

Az utazástól és a médiának való nyilatkozástól is eltiltott rendező azonban tovább folytatta a munkát Iránban. A 2010-ben rá kiszabott börtönbüntetésből két hónapot töltött le, majd feltételesen került szabadlábra, ám bármikor visszakerülhetett a börtönbe.

A szintén Arany Medve díjas Raszulofot és kollégáját, Mosztafa Aleahmadot a hatóságok „a közrend megzavarása” miatt tartóztatták le július 8-án, mert május közepén nyílt levélben ítélték el, hogy a hatóságok több kollégájukat letartóztatták és tüntetőkre csaptak le.

A közelmúltban az iráni hatóságok számos ellenzékit tartóztattak le, köztük a reformista mozgalom egyik alakját, Musztafa Tajzadehet „állambiztonság elleni tevékenység” vádjával. Múlt pénteken Franciaország az iráni filmesek azonnali szabadon bocsátását követelte. 

Rovatok