Index Vakbarát Hírportál

Kisgyermekekre vadászik a vérmajom, készültségben a japán rendőrség

2022. július 19., kedd 19:40

Nagy készültségben van a japán rendőrség, ugyanis jelentősen megszaporodtak a majomtámadások Jamagucsi prefektúrában. De nem a majmok jelentik az egyetlen problémát.

Egy vadmajmot keres a japán rendőrség, amely két hét leforgása alatt tíz embert támadott meg. A támadások július 8-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Jamagucsi prefektúrában. A legsúlyosabb incidens az volt, amikor beszökött egy családi házba, és súlyosan megkarmolt egy csecsemőt.

Éppen porszívóztam, amikor hallottam, hogy a gyermekem sír, ezért megfordultam, és láttam, hogy a majom a lábánál fogva megragadta, miközben a padlón játszott. Úgy tűnt, mintha ki akarná rángatni a házból

– mondta a csecsemő édesanyja a helyi médiának.

A múlt hétvégén egy majom kinyitotta egy első emeleti lakás rácsos ajtaját, és megkarmolta egy négyéves kislány lábát, aki kisebb sérüléseket szenvedett, majd a majom a Kyodo hírügynökség szerint a közelben lévő többi emberre is rátámadt.

Egy 40-50 centiméteresnek mondott majom egy helyi óvodai terembe is behatolt, és megkarmolt egy négyéves kislányt.

Készültségben a rendőrség

A helyi rendőrség a jelentések szerint nagyfokú készültségben van. Csapdákat állítottak fel az állatnak, és figyelmeztették az embereket, hogy ne hagyják nyitva az ablakokat. A helyi polgármesteri hivatal szórólapokat osztogatott, hogy a lakosok legyenek résen, de kedden még mindig szabadlábon volt az állat.

Az adatok szerint május óta mintegy 40 majmot láttak a környéken.

A Guardian szerint nem ők az egyetlen vadállatok, amelyek miatt az emberek Japánban fokozott éberségre kényszerülnek. Az elmúlt években országszerte voltak medveészlelések és -támadások, valamint kisebb számban vaddisznók, köztük egy tavalyi incidens, amelyben két ilyen állat fél tucat embert sebesített meg egy hirosimai parkban, mielőtt lelőtték az állatokat. A medveészlelések és -támadások sorozatát annak tulajdonítják, hogy az állatok természetes élőhelyén kevés a makk, ami arra kényszeríti őket, hogy lakott területekre vándoroljanak élelem után kutatva.

Az elnéptelenedett vidéki területeken az elhagyott mezőgazdasági területek pusztulása is szerepet játszik, amelyek egykor természetes határt képeztek az élőhelyük és a lakott területek között.

HOKKAIDÓN TAVALY 2197-RE EMELKEDETT A MEDVEÉSZLELÉSEK SZÁMA

a legészakibb szigeten, ami 381-gyel több, mint az előző évben. 2020-ban egy fekete medve több mint 12 órát töltött egy bevásárlóközpontban Isikava prefektúrában, mielőtt egy helyi vadász lelőtte.

(Borítókép: Charly Triballeau / AFP)

Rovatok