Index Vakbarát Hírportál

Újabb támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

2022. július 20., szerda 20:06

A létesítmény rendben van, a reaktorrész nem sérült meg. Az atomerőmű tovább működik 70 százalékos kapacitással.

Ukrán drónok próbáltak meg csapást mérni a zaporizzsjai atomerőműre. A reaktorblokkok nem sérültek meg, a létesítmény rendben tovább üzemel – közölte Vlagyimir Rogov, Zaporizzsja megye oroszbarát katonai-polgári közigazgatása főtanácsának tagja szerdai Telegram-bejegyzésében.

„Volodimir Zelenszkij terroristáinak csapásmérő drónjai támadták a zaporizzsjai atomerőművet” – írta a tisztségviselő. Rogov a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek azt mondta:

a támadást az atomerőmű területén három kamikaze drónnal hajtották végre, amelyek tölteteinek robbanóereje TNT-egyenértékben kifejezve kilogrammokban lehetett mérhető.

Hozzátette: maga a létesítmény rendben van, reaktorrész nem sérült meg, az atomerőmű tovább működik. Rogov szerint a fő cél az alkalmazottak megfélemlítése lehet. Hangot adott feltételezésének is, hogy az ukrán fegyveres erők a Dnyeper folyónak a kijevi ellenőrzés alatt álló túlpartjáról HIMARS rakéta-sorozatvetőkkel célba vehetik az erőművet.

A RIA Novosztyi hírügynökség azt írta, hogy az ukrán erők kamikaze drónokkal négy támadást hajtottak végre a létesítmény ellen, az utolsót közép-európai idő szerint 15:01-kor. Július 12-én ukrán drónok több 120 milliméteres kaliberű aknavető lövedéket dobtak le egy, a létesítmény melletti épületre, amelynek a tetejében és az ablakaiban kár keletkezett. Hétfőn újabb támadási kísérletet hajtottak végre drónnal az erőmű ellen, ennek során 11 alkalmazott megsebesült, közülük négynek súlyos az állapota.

Az Enerhodarban működő létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve, amely a mintegy 6000 megawattos kapacitásával az ukrajnai villamos energia negyedét termeli. 2022 márciusában a hat blokkból álló létesítményt orosz erők foglalták el. A létesítmény jelenleg teljes kapacitásának 70 százalékán üzemel.

Az Enerhoatom válasza

Az orosz hadsereg azt követeli az ukrán atomerőmű vezetőségétől, hogy adja át nekik az atomerőmű 1., 2. és 3. erőműblokkjában lévő gépházakat, hogy ott helyezhessék el teljes katonai arzenáljukat – írja az Enerhoatom, a zaporizzsjai atomerőmű üzemeltetője. 

A Telegramon hozzátették: tűz esetén pedig, amelynek kockázata sokszorosára nő, az oltás rendkívül problematikus lesz, mivel a speciális járművek egyszerűen nem tudnak eljönni.

Így az orosz megszállók megsértik az atomerőmű nukleáris és radioaktív biztonságára vonatkozó összes normát és követelményt, Mivel azt tervezik, hogy közvetlenül Európa legnagyobb atomerőművének gépházaiban tárolják a lőszereket és robbanóanyagokat.

Az Enerhoatom ismételten felszólítja a nemzetközi összefogást, hogy tegyenek meg minden lehetséges lépést az ukrán atomerőmű ellenségektől történő eltávolítása érdekében, mert nemcsak Ukrajna, hanem az egész világ biztonsága forog kockán – írták a bejegyzésben. Hozzátették: mind a katonaságot, mind a Roszatomot el kell távolítani Enerhodarnak a területéről. 

Rovatok