Index Vakbarát Hírportál

Nagy-Britannia a Csillagok háborúját idézi az új lézerfegyverekkel

2022. július 20., szerda 07:23

Nagy-Britannia elkezdi tesztelni a Csillagok háborúja-stílusú lézerfegyvereket, amelyek akár 10 kilométerről is képesek lesznek lelőni a drónokat és rakétákat.

A Raytheon UK védelmi vállalat bejelentette, hogy jövőre Livingstonban egy fejlett lézerintegrációs központot nyit.

A vállalat szerint az új európai központ a védekező nagy energiájú lézerfegyverek (HEL) tesztelésére, bevetésére és karbantartására fog összpontosítani. A bejelentésre azt követően került sor, hogy a Raytheon UK tavaly szeptemberben demonstrációs szerződést kapott egy HEL-fegyverrendszer szállítására az Egyesült Királyság Védelmi Minisztériuma (MoD) számára.

Ezt a rendszert egy Wolfhound szárazföldi járműre – a brit hadsereg által használt hatkerekű nehéz páncélozott járműre – fogják felszerelni.

Válaszolnak a háborús fenyegetésekre

Az úgynevezett aszimmetrikus fenyegetések, mint a drónok, rakéták, tüzérségi és aknavetők, komoly problémát jelentenek, és az ezek legyőzésére szolgáló költséghatékony lézerek iránt egyre nagyobb az igény.

Egy fejlett integrációs létesítmény felállítása az Egyesült Királyságban tükrözi technológiánk érettségét és elkötelezettségünket az iránt, hogy olyan HEL-rendszereket szállítsunk, amelyekre ügyfeleinknek szükségük van az égbolt védelméhez

– mondta Michael Hofle, a Raytheon Intelligence & Space nagy energiájú lézerekért felelős vezetője.

Szakértők előrejelzései szerint a nagy energiájú lézerek a jövőben akár a légvédelmi infrastruktúra 30 százalékát is kitehetik – írja a Daily Mail

Mind a demonstrációs lézer, mind a fejlett lézerintegrációs központ a brit hadsereg modernizációját hivatott elősegíteni.

Ezt a célt a tavaly márciusban közzétett „A biztonság, a védelem, a fejlesztés és a külpolitika integrált felülvizsgálata” című dokumentumban határozták meg. A kormány bejelentette, hogy a következő négy évben 6,6 milliárd fontot (3075 milliárd forint) fordít új fegyverek – például hiperszonikus rakéták és lézerfegyverek – kutatására és fejlesztésére.

Két másodperc alatt, 10 kilométerről

A brit hadsereg 2023 tavaszán kap egyetlen HEL fegyverrendszert egy hat hónapos próbaüzemre. Ez képes lesz pilóta nélküli légi járművek és ellenséges drónok megsemmisítésére egy 15 kilowattos lézersugár lényegében korlátlan és költségmentes lőszerével. A rendszer egy elektro-optikai/infravörös érzékelőt használ majd, amely akár 10 kilométer távolságból, 360 fokos rálátással érzékeli az ellenséges drónokat.

Amint észleli a fenyegetést, a lézerrel dolgozó operátor két és 12 másodperc közötti idő alatt képes lesz a célpontra lőni a sugarat, és hatástalanítani azt.

A moduláris rendszer járművekre szerelhető vagy egy épület tetején álló helyzetben is működik.

Rovatok