Index Vakbarát Hírportál

Sajó-szennyezés: rendkívüli állapotot hirdetett a kormány

2022. július 20., szerda 13:36

A Sajó folyón bekövetkezett, az Alsósajó település kataszteri területén lévő bányából kiáramló szennyezett víz következtében kialakult környezeti katasztrófára hivatkozva a szlovák kormány rendkívüli állapotot hirdetett, írta meg szerda kora délután a pozsonyi Új Szó.

Idén nyáron már többször is az érdeklődés középpontjába került a Szlovákián és Magyarországon is keresztülfolyó Sajó vize. Május közepén arról érkezett hír, hogy a Sajóba ömlő szennyvízben az arzénkoncentráció négyszázszorosa az európai határértéknek.

Júliusban a Rozsnyói Regionális Közegészségügyi Hivatal a vízminőség javulásáról számolt be, hozzátéve, hogy néhány mintában jelentősen magasabb a mangán szintje az elfogadhatónál.

A portál megemlíti, hogy Zuzana Caputová szlovák államfő kedden a Sajó folyót ért környezeti katasztrófa helyszínére látogatott, ahol a rendkívüli állapot kihirdetését sürgette, mondván, hogy a folyóba ömlő mérgező bányavíz teljesen kipusztította az élővilágot.

A Sajó most egy halott folyó. A rendkívüli helyzet kihirdetésének célja, hogy megteremtse a feltételeket a vízminőségi mutatók romlásának megakadályozásához

– írta közleményében a környezetvédelmi minisztérium.

Ján Budaj tárcavezető biztosítja a károk felmérésének folyamatát, a szakértői anyagok kidolgozását, valamint a folyó eredeti állapotának visszaállításához szükséges technológiai eljárások elemzését. Munkáját Igor Matovic pénzügyminiszter és Richard Sulík gazdasági miniszter segíti, írja az Új Szó.

(Borítókép: A Sajó 2022. május 17-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok