Index Vakbarát Hírportál

Harmadik alkalommal jelenik meg egy amerikai hadihajó ott, ahol nem kellene

2022. július 21., csütörtök 13:28

Ezen a héten már háromszor jelent meg az amerikai haditengerészet egyik hajója a Tajvani-szorosnál, amelyet Kína követel magának.

Az amerikai haditengerészet egyik hadihajója kedden áthajózott a Tajvani-szoroson: ezen a héten harmadjára lépett kínai vizekre, amivel csak fokozta a feszültséget Washington és Peking között.

Ezúttal egy USS Benfold rakétaromboló jelent meg a vizeken, amely Washington szerint „elkötelezettségét demonstrálta a szabad és nyitott indiai–csendes-óceáni térség mellett”, de Peking természetesen „provokációnak” minősítette az esetet, amely megmutatta, hogy az Egyesült Államok a „béke és stabilitás ellensége”. A szoros egy 180 kilométer széles vízszakasz, amely elválasztja egymástól a demokratikus berendezkedést preferáló Tajvant és Kína szárazföldi részeit – írja a CNN

Nincs egyetértés a két ország között

Peking annak ellenére követel szuverenitást Tajvan felett, hogy a Kínát kormányzó Kínai Kommunista Párt sosem irányította a szigetet – a szorost mégis saját belső vizei részének tekinti. Az Egyesült Államok ezzel nem ért egyet, az ország szerint a terület a nemzetközi vizekhez tartozik.

Ezt alátámasztandó egy nemzetközi törvényre hivatkozik, amely úgy határozza meg a kérdést, hogy egy ország akkor tekinthet valamit saját vízi területének, ha 12 tengernyi mérföldre helyezkednek el a parttól. Ennek értelmében minden alkalommal, ha belépnek a Tajvani-szoros területére, arra hivatkoznak, hogy jogukban áll itt szabadon hajózni.

Egyre fokozódik a feszültség 

A USS Benfold már a dél-kínai tengeren is végzett hasonló műveleteket, amelyek szintén a konfliktust generáló vizekhez tartoznak. Az elmúlt napokban emiatt jelentősen megnőtt a feszültség az Egyesült Államok és Kína között, Peking az elmúlt héten kétszer is kifogásolta az Egyesült Államok szoroshoz fűződő viszonyát.  

Egyes jelentések szerint Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke augusztusban látogatást tesz Tajvanon, amiről kedden úgy nyilatkozott egy pekingi szóvivő, hogy „határozottan ellenzi” a látogatást. 

Rovatok